tisdag 8 januari 2013

Indiskt äktenskap....

Äktenskapet i Indien är inte individens angelägenhet, utan en familjeangelägenhet. Det är föräldrarna som ansvarar för att finna lämpliga partner till sina barn. Man söker efter någon som tillhör samma kast och har en lämplig bakgrund. Det förekommer ofta annonser i dagspress i sökandet efter lämpliga brudar/brudgummar. För familjer med döttrar, kan bröllopet bli en dyr historia. Dels kostar bröllopet en hel del och dels kan en hemgift tvingas betalas (även om det finns en lag som förbjuder detta). Bröllopskostnader och hemgiften kan gräva djupa hål i kassakistan hos föräldrarna till döttrarna. Detta gör döttrar avsevärt mycket dyrare och det har lett till att det finns ett överskott av män i Indien. Normalt är att det finns ett smärre kvinnoöverskott, vilket inte är fallet i Indien. Flickebarn är inte alls lika välkomna till världen, som pojkar är.

Hemgiftssystemet har givit upphov till misshandel och mord på unga brudar, när föräldrar inte lyckats fullfölja hemgiftsavtalet. Den unga hustrun riskerar då att råka illa ut, där vittnessituationen och bevisbördan därtill är svår när det kommer till åtal. Enligt Samuel Strandberg räknar man med ca 1 500 hemgiftsmord eller brudbränningar varje år, där få leder till fällande domar. 

Kvinnorna flyttar hem till mannens familj. Det är inte alls säkert att de har träffat familjen eller mannen innan giftemålet och anpassningen kan bli svår. Kvinnornas uppgift är att vara nöjda med rollen i hemmet - att sköta hushållet, maten och tvätten, att hämta vatten, mm. Kvinnorna har en underordnad ställning, vilket syns i samhällets alla led.

Familjen och släkten står för tryggheten för människorna i Indien. Något statligt socialt system som tryggar vid arbetslöshet, sjukdom, mm, finns inte. Statligt anställda har dock vissa pensionsförmåner.

Arbetet för kvinnors lika värde och rättigheter i vackra Indien - går långsamt, långsamt, långsamt framåt. För visst går det väl framåt?

Anette    


Källa; Samuel Strandberg - Indien, i stort och smått.

För färd i vackert land  - mer i denna blogg.
* Andhra Pradesh
* West Bengalen


Länkar & sånt;  
Bokus. Samuel Travel blev Indienresor, som nu finns inom Kinaresor.
Intressant.  Bloggkartan NorrtäljeNyligen.seBlogger.comKnuff bloggar.  Knuff om Gandhi - arrangemangsäktenskap - - äktenskap  Bloggare om  Indien - ickevåd -   toaletter -   . Sveriges ambassad i Indien  

Läs gärna s bok Indien, i stort och smått - isbn 9789163326417.

Inga kommentarer: