torsdag 3 januari 2013

Naturupplevelser. Äventyr och ansvar.

Naturupplevelser - äventyr och ansvar
Pär Axelstjerna
Votum & Gullers Förlag
www.votumforlag.se
Isbn 9789185815722
2012

När nattens timmar sakta tickar framåt och sömnen inte vill infinna sig då kan en god bok vara lösningen på sysselsättningsbristen. Om man botaniserar i sin hylla finner man en del vackra och fantastiska böcker. Gör man inte det, så kan det finnas anledning att fylla på. Då kan jag rekommendera Naturuppleveler - äventyr och ansvar, av Per Axelstjerna.

Boken skall läsas från pärm till pärm. Det är inte en bok att låta ligga framme för fint. Jo vars, det är det väl också, men framför allt är det en bok att läsas från pärm till pärm. Pär Axelstjerna har rest, fotograferat och skrivit. Han har gjort det mycket väl. Han har varit i Namibia, i Japan och i Sverige. Och som om inte det vore nog har han också varit i Norge, Australien och Portugal. Nepal, Venezuela och Grönland likaså. Ja, Kina, USA och Nya Zeeland finns också med.

Han har betraktat höga berg, han har vandrat i otillgängliga landskap. Han har färdats med båt med lyckan på sin sida och han har betraktat sköldpaddor på mycket nära håll. Han har sett hav, öken, berg, renskiljning och det fantastiska landskapet som hålls öppet av djuren i vårt egna vackra land. Han ser naturen. Det är som om han älskar den. Han talar om den med vördnad. Och i hans ord vägs många sanningar in. Särskilt den om naturen och vårt gemensamma ansvar för dess fortlevnad.

Hans bilder är ljuvliga. Hans texter är inbjudande och läsvärda. Boken inbjuder till fortsatt läsning. Kapitel för kapitel möter man Pär Axelstjernas äventyr runt om i världen. Det är en vacker resa. Jag blir ressugen igen. Fotosugen, skrivarsugen och ressugen. Ja, det är dags att försätta sig på resande fot strax igen.

Ja, denna bok tycker jag om.

- Om du tycker om natur och vill se ett stycke av världens fantastiska mångfald, så är detta en bok för dig. Boken är vacker i sig. Den har en fin grafisk form. Den är läsvänlig. Och den har fantastiskt vackra bilder.

Du finner den säkert i en bokhandel nära dig. Eller hos förlaget som ger ut böcker som berör. De har lyckats förr och lyckas här igen - att ge ut en bok som berör.

Anette Grinde
Länkar & sånt;  
Adlibris - Bokus - ..Knuff om böcker.   Intressant.  Bloggkartan NorrtäljeNyligen.seBlogger.comKnuff bloggar.  Knuff om Votum & Gullers förlag - naturupplevelser -  Bloggare om  Axelstjerna - Gullers förlag -  ... 

Inga kommentarer: