måndag 28 januari 2013

27 januari 2013. Lördag. Havelock. Andaman Islands.

Sista dagen på denna ö. I morgon är planen att försöka ta sig härifrån, och sedan vidare till Port Blair dagen därpå. Nu är tid att försöka påbörja vår resa norrut per cykel.

Det visar sig att det var på den finfinaste stranden, där jag såg krokodilvarningsskylten, som en amerikan blev krokodildödad 2010. Varningarna är sålunda väl befogade.

Det är roligt att möta andra resenärer. Det är skoj att höra deras berättelser och erfarenheter. Några åker land och rike runt, några vill stanna här för evigt och några pker moppe kort och tvärs på ön. (0923 – 1115 – Promenad från by nr 3 till by nr 7).

Två timmar dit. Två timmar hem. Två timmar där. Frukost och middag. Sedan är det inte mycket tid kvar av dagen. Men det räcker gott så, i detta soliga land.

I höga smala palmner växer oranga frukter. På nästan varje gård ligger dessa på tork. När de torkat ser de ut som en liten hårig kokosnöt – utan att vara en sådan. Innanmätet, själva nöten, hackas sedan fram och säljs. Det borde vara en kryddnöt, men detta är ännu inte klarlagt. Man kan tro är det är en nöt, som t ex en muskotnöt.

Lagunen på stranden har idag en mycket högre nivå på vattnet. Det är säkert en meters skillnad i vattennivå. Det är också mycket kallare vatten idag. Var det 30 grader igår, så är det säkert bara 26 grader idag. Leif gruvar sig lite innan han vågar ta sig ett dopp. Alla små snäckskal vandrar upp från den soliga stranden till det skuggiga buskaget, där också vi vill vara.

En fiskarman går förbi med sin dagsfångst tungt på axeln. Här verkar de inte lägga fisken på tork, som det gjordes längs Indiens fastlandskusten. Den säljs på fiskemarknaden vid det stora torget – eller äts av dem själva om något blir över. Kan man tro...

Någon strandtimme senare har strandkanten krupit ner en meter igen. Det är grunt igen. Det är lätt och skönt att lägga sig i blöt lite då och då, som att svalka sig lite från den varma solen. Sista dagen, sista stunden, innan det är dags för oss att försöka ta oss härifrån. Det har varit fina dagar. Det har varit många och långa promenader – vi har gått till stranden långt borta i sex dagar, 4 timmar per dag = ca 2 mil/dag – i gassande sol. Den sjunde dagen gick vi nog bara en mil. Ett gott alternativ till löpning är långa promenader, så vi får vara nöjda med detta. Det är svårt att springa när det finns så många lösa hundar. De jagar gärna en löpare som passerar. Vi vill inte gärna bli jagade av hundar.

Middag. (Vatten, Plain rice, fish curry, mix veg masala, poratha, kaffe = 250 rupier). 16 bananer = 30 rupier.

Imorgon bitti lämnar vi Sea View Resort, Havelock, Andaman Island. Räkningen betald (8 * 800 rupier). Läget är lugnt, förutom att vi inte har någon färjebiljett. Det får lösa sig imorgon. Helt enkelt.

Ja, detta var en bra plats. Lugn och ro. En fantastisk strand. Fina promenader. För den som vill dyka eller snorkla finns här fantastiska dykarvatten. För den som vill fiska likaså. Det finns företag som gärna tar dig ut på en dykardag, snorklingsdag eller fiskardag. Du kan göra det från denna ö, eller från någon av de andra öarna som är tillåtna att besöka.

Ja, hit kan vi gärna åka igen.

Inga kommentarer: