lördag 5 januari 2013

Andhra Pradesh - Indien

Andhra Pradesh är en av 28 delstater i Indien. Delstaten är den femte största delstaten i landet sett från invånarantal, den fjärde största delstaten sett från yta och ligger längs den östra kusten. Telugu är det dominerande språket men en muslimsk urdutalande minoritet finns framförallt i huvudstaden Hyderabad. Telugu är ett dravidiskt språk som talas av närmare 70 miljoner människor, huvudsakligen i Andhra Pradesh. Det är ett av Indiens många officiella språk.

Jordbruket är delstatens viktigaste näring. Ris, tobak, bomull och sockerrör är exempel på viktiga grödor. Den moderna ekonomin har gjort snabba insteg på sina håll, som t ex i huvudstaden Hyderabad, som ligger långt framme inom IT-industrin.

Andhra Pradesh är ca 275 000 kvadratkilometer stort till ytan, har 23 distrikt och en befolkning (2011) om ca 84 665 000 människor. Befolkningstätheten uppgår till ca 308 invånare per kvadratkilometer.

Andhra Pradesh har en hög produktion av ris, vilket är en mycket viktig föda i Indien. (Maps Of India).  Delstaten är en av Indiens fattigaste och få turister hittar hit trots det stora utbudet av sevärdheter. (Indien.nu)

Klimatet i Indien ter sig varmt & behagligt i perioden januari - februari, med mycket liten nederbörd.

För färd i Indien krävs pass & visum. Det utfärdas genom Cox & Kings Global Services i Sthlm - och kräver en del tålamod och öppet sinne. Den tidigare tvåmånadersregeln synes vara borttagen. Den innebar att om man besökt Indien måste det gå minst två månader innan man besöker landet igen.

Sveriges (Sida) strategi för samarbete med Indien sträcker sig till 2013 och omfattar 60 miljoner kronor per år. Den viktigaste samarbetsformen är aktörssamverkan. Sida ger t ex stöd till utbildning av barnmorskelärare för att ge kvinnor bättre mödrahälsa och säkrare förlossningar.

Det finns ca 300 olika språk i Indien. Hindi räknas som statsspråk men även 21 andra, främst majoritetsspråken i delstaterna, har officiell status. Läs- & skrivkunnigheten uppgår till ca 65% i hela Indien. 88% har tillgång till rent vatten. (Sida - landfakta). Vattnet behöver dock många gånger hämtas - tillgången behöver inte nödvändigtvis innebära att det har det tillgängligt i ett eget hem. Väldigt många människor i detta fantastiska land har inte tillgång till egna & jyssta toaletter.


A..För färd i vackert land  - mer i denna blogg.
* Andhra Pradesh
* West Bengalen


Länkar & sånt;  
Intressant.  Bloggkartan NorrtäljeNyligen.seBlogger.comKnuff bloggar.  Knuff om Andhra Pradesh - Indien -  Bloggare om  Hyderabad - visum Indien -  ... 

Inga kommentarer: