måndag 28 januari 2013

26 januari 2013. Lördag. Havelock. Andaman Islands.


Rebublican Day = Independence Day.

Vi tog visst sovmorgon idag, eller låg och drog oss i ett par timmar. Vi har sovit gott. Tidig morgon var det så svalt så det kändes skönt att lägga på sig det tunna sidenlakanet som täcke, i vår lilla bambustuga. Vi saknar inte vinterkylan därhemma. Denna värme är gudomlig. Frukost. (Veg omlet, boiled egg, vatten, plain porotha, milk tea, milkcoffe = 185 rupier).

1011 – 1151. Promenad från by 3 till by 7. Vi har inte sett något vedsamlande här, så vi tror att de lagar mat på gasspisar. Sophanteringen är bättre och luften känns på klart bättre här ute långt borta från det förorenade Indien.

Vi hittar ett ledigt strandbuskage och lägger oss och njuter av strandskuggan. Havet ligger stilla och slår sakta mot strandkanten. Outsägligt ljuvligt. Det går att ligga länge i vattnet. Just här är det riktigt skönt att vara. Det är väl värt en tvåtimmarspromenad för att ta sig hit. Det är obeskrivligt skönt med det varma och vänliga vattnet.

Idag är det Republicans Day – Independence Day. Idag, 1950, skrevs den nya författningen under. På den stora idrottsplanen i by nr 3 pågick festligheter i morse. Barnen hade förberett fina uppvisningar i vackra kläder. Varje uppvisning ser ut som en egen berättelse och inte bara ett "gympaprogram". Jag blir glad av barnens aktiviteter och föräldrarnas glädje. Röda mattan är utrullad för dagen – och Indiens vackra flagga är hissad.

1502. Vegetarisk Thali & vatten (205 rupier) i by nr 7. Vi äter innan återpromenaden idag. Vi lider av bryderi om vi skall åka härifrån i morgon eller låta det anstå ytterligare någon dag. Vi njuter här i fulla drag och känner oss inte frestade att återvända till Chennai, även om vi bara kommer att behöva vara där ganska kort tid – för att köpa cyklar och sedan åka vidare. 1530-1708. Promenad tillbaka till by nr 3.

De flesta av husen i bygden är gjorda av flätad bambu med plåttak. Några enstaka hus är murade. Vi tar en tepaus vid stora torget (i by nr 3) innan vi går hem i mörkret. I grannstugan bor Toby från London. Han trivdes med livet i Indien. Vi har sett honom cykla förbi oss några gånger, under våra promenader. Vi har tyckt att han haft en god cykelfart. Ja, det visar sig att han var cyklist. Han hade varit i Indien i två månader och kunde tänka sig att stanna länge än. Efter Indien skulla han vidare till Nepal och Kashmir. Han var glad över att han äntligen följt sin dröm – att besöka Indien. Han var glad att höra om våra cykelturer – han var cyklist och trodde knappt att det var möjligt att cykla här. Men det är det ju – det kan vi intyga. Det gladde honom.

Idag var en bra dag. I morse hade vi bestämt att vi skulle försöka åka härifrån på söndag morgon. I kväll har vi ändrat oss. Vi stannar en dag till – vi försöker ta oss härifrån på måndag morgon. För att sedan kanske kunna ta oss vidare från Port Blair till Chennai på tisdag. Håll nu tummarna att det går vägen så.

En halv kapsyl whiskey – för sol och fantastisk strand. Och underbara promenader till stranden. Det  är ju ändå för tur att vi måste gå i två timmar för att komma till den fina stranden. Tur, som bara den.

God Natt, säger vi från Havelock – Andaman Islands – Incredible India.

Inga kommentarer: