onsdag 13 juni 2012

Smultronställen i Norrtälje....
Jag frågar folket i trakten om deras smultronställen i Norrtälje och får lite olika svar, beroende av var de bor, deras intresseområden och vad de gör.

Gill Schultzberg på Mats Persgårdens Bed and Breakfast i Grisslehamn nämner;

Albert Engströms Gård och Atelje,
Väddö Gårdsmejeri,
KnappKarlssons vid Barnens Ö,
Batteri Arholma,
Häverö Prästäng,
Sjöfartsmuseét i Älmsta,
Svartklubbens Utkik på Singö,
Länna Prästgård,
Fejan,
Lidö,
Arholma,
Utomhusbadet i Hallstavik,
Kista Hembygdsgård,
Roslagensleden,
Riddersholms Naturreservat,
Vikingabyn,
Grisslehamns fiskeläge,
Penningby Slott,
Senneby Handelsträdgård,
Finsta och slutligen Norrtälje stadskärna.

Astrid Landgren på Kajak & Uteliv (Gräddö, Rådmansö) tipsar oss om;

Vattungarna ett underbart paddlingsmål
Söderarms skärgård mera paddling kasrgt och vackert.
Fejans Skärgård korg på Fejan - bra mat och underhållning.
Riddersholm naturresarvat perfekt för vandringen
Lyckhems skärgårds pensionat - avkoppling i familjär miljö.
Arholma Nord - allt de du behöver för din tid i skärgården
Lidö - ett underbart ställe att bara vara
Kvarnuddens kafé - bästa fiket i hela kommunen
Bageriet i Södersvik - underbara bröd och fin utsikt över viken
Alla loppisar och små hantverks bodar t.ex. Breviks logen, Kapellskärs boden, pärlmakeriet Mauds hemslöjd.
Vätö självplock är en höjdare

Margareta på Norrtälje Turistbyrå säger;  Ur mitt personliga perspektiv och om man är naturintresserad så Ängsö, Riddersholm och Häverö prästäng givna utflyktsmål. För en annorlunda mångfasetterad naturupplevelse tar man sig fram på Roslagsleden från Norrtälje till Grisslehamn och passerar då både jordbruksmark, skog, klippor och hav. I Grisslehamn finns Albert Engstöm museet, hamnen med konstutställningar sommar tid.Skatudden och Rönnskärsudde med sina flyttfågelstråk. Ett besök på dessa ställen under höststormar rekomenderas! En liten annorlunda upplevelse är ju Gillberga gryte med en promenad över roslagens egen myrmark och med lite tur hittar man även hjortron. Som kulturella besöksmål finns alla vår fina medeltida kyrkor med förmodligen värdens största konstsamling av medeltid konst! Penningby slott,det lite svår tillgängliga Mörby slottsruin. De södra vallonbruken med sin egen historia. Inte att förglömma alla hembygdsgårdar med kulturskatter som visas och vårdas av idella krafter. Norrtälje stad med sin historia och byggnader. Konsthallens utställningar som berör, Pythagoras som är en stor del av Norrtäljes industriella historia. Sjömankultur både till sjöss och till lands visas på Sjöfartsmuseet i Elmsta på ett intressant sätt som är lätt att till sig. Kulturutbudet med musik och teater i alla former året runt gynnar även kommuninvånare. Något som de flesta förknippar med Roslagen är själklart skärgården och dess alla öar, några av dem väldigt välkända som Saltkråkan (Norröra) och Arholma.
 
Oj, vilken härligt mängd det blev. Jag återkommer till några av dessa - och andra - besöksmål i Norrtälje med omnejd. Norrtälje har 27 hembygdsföreningar som står för mängder av aktiviteter och fantastisk kultur. Också om några av dem skall jag återkomma i sinom tid.


A..


Övriga länkar & såntIntressant. *  Bloggkartan Norrtälje. *  Nyligen.se. *  Blogger.com  * Läs även andra bloggares åsikter om  - smultronställen - Turistbyrån - Norrtälje. * Knuff bloggar. * Knuff om  smultronställen - besöksmål Norrtälje  * Norrtelje Tidning. - Isbn 9789174242638. * Turistbyrån i Norrtälje. * Norrtälje kommun2 kommentarer:

Bosse S sa...

Tips! På spotilove.com kan man dela med sig av såna här tips, om många gör det kan det bli kul.

Reflektioner Allteftersom sa...

Ja, eller på minkarta.se - eller här :)

Tack, för tipset. /A..