söndag 10 juni 2012

Öland. Trollskogen...

(Foto Wikipedia)

I Trollskogen härjar trollen och oknytten. De bor under stubbar och nedfallna träd. De gömmer sig när vi närmar oss, tittar försiktigt fram bakom nästa sten. De visar sig sällan, de står mest och undrar vilka vi är. Det är bara för de särskilt särskilda som de kan tänkas ge sig till känna.  Kanske skulle de göra det för fantastiska karaktärerna i den nyutkomna boken i Det jorden vill, av Daniel Martinez - från Sjösala förlag. De är särskilda minsann. De är sådana som skulle kunna lyssna och förstå. De hör och ser, sådant som vi vanliga inte hör och ser.

De knotiga, vresiga och murgrönsklädda träden ger mycket av den trolska känslan. De gamla ekarna huserar lavar, små fina kryp och annan djur- och växtlighet som annars skulle sakna bostad. Ja, nog måste det bo troll och oknytt under rötterna och i hålorna på dessa gamla märkliga träd. Det är onekligen en miljö för dem.

I Trollskogen och dess naturreservat finns tre vandringsleder för dig som vill uppleva Trollskogens natur och historia på ett enkelt sätt. I området finns iordningställda rastbord och ett naturrum med information kring naturreservatet. I Trollskogen finns ett 15-tal gravrösen och stensättningar och i söder finns en cirka 230 meter lång stenmur som sägs gå tillbaka till Johan den III:s dagar (1568 - 1592) och som troligtvis har varit en jaktmur. På den östra stranden kan ligger vraket efter skonaren ”Swiks” som strandade här en stormig jul 1926.

Trollskogen ligger öster om Grankullaviken, på Ölands nordostligaste udde och bör absolut besökas när du har vägarna förbi i dessa trakter.  Byxelkrok, Neptuni åkrar, Långe Erik, Grankullavik och Trollskogen bör besökas innan du smiter ner till Homrevet för ett dopp i det ljuva havet med den fantastiska långa guldgula sandstranden. Där i faggorna finner du också en smalspårig järnväg, som drivs av ideella krafter och med glädje visas i sommartid.

Anette Grinde 

Länkar & sånt; Intressant . Bloggkartan Norrtälje. Nyligen.se. Blogger.com. Knuff om Trollskogen - Öland - Grankullavik - Bloggare om Trollskogen - Öland - Villa uthyres i Roslagen. Ölands SkördefestIsbn 978 91 534 3249 4. Mer om Upplev Sverige i denna blogg.  * Ölands Turistbyrå * Mer om Öland i denna blogg. Isbn 9789174242638 -  Wikipedia om  Trollskogen. Tidigare om Öland i denna blogg. Länsstyrelsen om naturreservatet Trollskogen Isbn 9789187193002. Adlibris. Bokus. Sjösala FörlagBokbloggerskan om Det Jorden vill...

2 kommentarer:

bloggare på icedaniel.se sa...

Intressant skrivet om trollskogen !

Reflektioner Allteftersom sa...

Tack. Glöm inte att titta in där, när du har vägarna förbi. :) /A..