söndag 17 juni 2012

Norrtälje. Ängsö nationalpark...

Ängsö nationalpark är en pärla i Stockholms norra skärgård, eller i Roslagens skärgård om vi hellre vill tydliggöra vår nära bygd. Du tar dig till ön med Blidösundsbolaget eller med egen båt.

Nationalparken inrättades 1909 och har fostrats och formats på olika sätt i olika tid. I dag är det en fantastiskt vacker ö, med öppna landskap, tillgängliga promenadstigar och fantastisk växtlighet. Över 400 växtarter har hittats på vackra Ängsö. Fåglarna har en fristad på den östra delen av ön. Orkidéerna frodas i mängd.

Du får inte skada, tillföra eller ta något därifrån. Du får inte tälta eller elda. Du får inte jaga eller fiska. Med mera. Men, du får betrakta och njuta. Du får begrunda, lyssna och lukta. Du får känna grönskan, blomstren och fågelsången. Du får vara i den fantastiska natur som här är.

Klas-Rune Johansson, en duktig Norrtäljefotograf och författare, har skrivit boken om Ängsö som i ord och bild visar på många av de fantastiska växter, djur och miljöer som finns i nationalparken. Boken gavs ut 2006, men förändringens vindar blåser inte så kraftigt på ön så boken står sig än idag. En annan fantastiskt fin bok som handlar om våra nationalparker, är Claes Grundstens bok Sveriges Nationalparker, utgiven av Bokförlaget Max Ström 2009.

I maj blommar gullvivor, liksom Adam och Eva i en färgsprakande symfoni. Det växer så det knakar I juni, juli och augusti finns mängder av andra blommor, växter och en ljuvlig grönska. Det är skönt att vandra själv men det finns också möjlighet till guidning på ön. Där finns kunskap som räcker långt och länge. Ett vackert naturum finns vid gården i Hemviken, där också en brygga finns om du vill komma i egen båt.  På hösten och vintern ter det sig mer kallt och kanske också lite ödsligt här.  Det vackra visar sig från en helt annan sida. Platsen nås dock från tid till annan av långfärdsskridskoåkare, som njuter av den fina skärgårdsisen och de vackra miljöer naturen erbjuder under de år och under de tider när vädret skapat förutsättningar för skärgårdsnjutare på is.

Ängsö nationalpark är en mycket vacker plats. Det är ett utflyktsmål som tål att besökas igen och igen. Våren, sommaren, hösten och vintern visar öns olika ansikten. Skärgården, växter och blomster, djuren, fåglarna, orkidéerna, färgerna och tystnaden visar sig på helt olika sätt i de olika tider året bär.

Missa inte Ängsö nationalpark i Roslagens skärgård i sommar. Kanske blir det rent av ett av sommarens finaste utflyktsmål. Det är tillgängligt för många. Det är enkelt, långt bort och särskilt, men ändå nära.

Glöm inte att ta med dig din bäst utrustade lunch- eller fikakorg. Att njuta färdkost i det gröna gräset nära vattenkanten kan ge en riktigt ljuvlig stund. 

På Ängsö finns
solens värme
doftens lycka
färgens glädje
växternas inspiration
djurens fridsamhet
naturens kraft
skärgårdens sprudlande kärlek
& tystnadens närvaro Anette Grinde 

Övriga länkar & såntIntressant. *  Bloggkartan Norrtälje. *  Nyligen.se. *  Blogger.com  * Läs även andra bloggares åsikter om  - Ängsö nationalpark - smultronställen - Turistbyrån - kultur - Norrtälje. * Knuff bloggar. * Knuff om  smultronställen - besöksmål Norrtälje  * Norrtelje Tidning. - Isbn 9789174242638. * Turistbyrån i Norrtälje. * Norrtälje kommun. Naturvårdsverket. Länsstyrelsen. Adlibris - Klas-Runes bok om Ängsö. Isbn 91976283  - Isbn 9789197628303 - Hilmas Förlag. Mer om.... NorrtäljeUpplev SverigeAdlibris om Sveriges Nationalparker av Claes Grundsten. Bokus. Isbn 978 91 71261304

Inga kommentarer: