tisdag 26 juni 2012

Norrtälje. Arholma kyrka & båk...


Kyrkan. Båken. Vandrarhem. Handelsbod. Dansbanan. Krog & Café. Här finns också campingplats, segelbryggor och passbåt. Naturreservat, skärgård, bastu, finfina vandringsstigar och fantastisk natur finns här också. Ja, på Arholma finns det en hel del. Hit bör man åka om man gillar skärgård, natur och ljuvlig stillsamhet. Fast, kanske råder det inte alltid stillsamhet på ön som kan dra ordentligt med folk från tid till annan.

Kyrkan - eller kapellet - på Arholma är fantastiskt vacker. Den ligger högt och en bit in på ön. Den är relativt liten. Den var ursprungligen ett missionshus på Kungsholmen i Stockholm, men monterades ner där och sattes istället upp igen och invigdes på Arholma 1928.

I kyrkan finns en fantastiskt fin altartavla. Jesus kommer, en ovädersnatt, vandrande på havet mot en grupp ängsliga människor på stranden. Den tål att betraktas och begrundas, precis som resten av kyrkan gör.

Arholma båk står inte långt därifrån. En kort klättring ger lön för mödan. En fantastisk utsikt öppnar sig. Här kan man stillsamt njuta av synen av en del av vår vackra skärgård. Den har tjänstgjort för andra ting än vad den gör idag, såsom lotsutkik, telegrafstation och signalstation. Under andra världskriget spelade den en särskild roll (stridsledningscentralen är nu borttagen).

Båken är nu öppen sommartid. I dess inre visas målningar och fotografier. Årets utställare finner du på Arholmabåkens hemsida (se nedan).

Till Arholma tar du dig med båt från Simpnäs. Dit går bussen från när och fjärran (SL-buss). Det går bra att åka till Arholma över dagen. Det går också bra att stanna kvar, men se till att du har bokat först om du vill ha tak över huvudet. Det finns vandrarhem och pensionat. Det finns också en tältplats, som jag tror är avgiftsfri.

Arholma är väl värt ett besök. 


Anette Grinde
 

Länkar; * Wikipedia om Arholma. * Båken. * Intressant. *  Bloggkartan Norrtälje. *  Nyligen.se. *  Blogger.com  Läs även andra bloggares åsikter om  - Arholma - mm. Knuff bloggar.  Knuff om arholma - Roslagens skärgård

Inga kommentarer: