måndag 18 juni 2012

Öland norrut...

Öland norrut.
Anders Johansson
2004
Ängö bok & bild
Isbn 91 974 610 50

Anders Johansson möter landskapet igen. Han har varit här förr, men möter nu trakten på nytt. Han lär känna, följer och begrundar. Det känns som om han tycker om vad han ser.

Böda, Trollskogen och Grankullavik besöks. Där finns kraft och glädje. Blå Jungfrun granskas stillsamt på håll. Den tillhör, men ändå inte alls.

Nybyskylten, strax norr om Källa, står i vinterns vinande pin. Strax utanför bild står en vacker stenlada. Också den håller vintern stången. Den väntar snart därefter en vacker vår.

Johansson ordar om gravfältet i Källa. Han kallar det landets märkligaste, innan han vandrar vidare till Källa gamla kyrka. Där är tiden stilla.

Boken om Öland norrut är en bok om norra Öland. Det är också en bok om människor som funnits och finns. Berättelser om människor, platser, företeelser och förändringens vindar spelar roll. De glädjer och frestar. De skapar minnen och nya frågor allteftersom.

Öland norrut är en finfin bok. Den skadar inte att ha i sin hand om - eller när - du skall besöka, bo eller verka på ön.

2001 har Anders Johansson gjort en liknande bok, men 2004 skriver han oerhört mycket mer. I Öland - strövtåg i ett  världsarv (isbn 91 974 067 2 4 Bilda förlag) fångar han t ex fjällugglan, vårens vatten, bina, kostigarna och Blå Jungfrun genom ett regelrätt besök. Ord & bild kan han, minsann. Kanske finns det också en bok om mitten och syd. Ja, det återstår att se.

För övrigt söker jag skriften Öländsk bygd. Valfri årgång (1953 och framåt). Har du den, måntro?

Anette Grinde

Länkar & sånt; Intressant . Bloggkartan Norrtälje. Nyligen.se. Blogger.com. Knuff om Böda - Öland  - sandstrand - Bloggare om Böda - ÖlandIsbn 9197461059. Mer om Öland i denna blogg.  Isbn 9197496724 -   Mer om norra Öland i denna blogg.  Wikipedia. Bokus. Boken finns i begagnat skick....

Inga kommentarer: