tisdag 12 juni 2012

Öland. Byrums raukar...Längs den västra kusten går en ensam liten väg. Här kan man färdas med långsamhet i handling och tanke. Med löpning, cykling eller vandring kan man gärna utforska denna trakt. Ja, bil och motorcykel går också väl att använda. Vägen är i sin ordning och inbjuder till ett sakta mak. 

Vid Byrum, ca 8 km nordost om Löttorp, finner vi de förundrande raukarna. I år efter år har de tärts. Havets kraft har slipat och fostrat kalkstenen, som funnits här sedan urminnes tider. Format, fostrat och tärt till förundrande former som ger oss glädje och förundran idag. De är vackra, annorlunda och enkla. Samtidigt som de är oerhört komplicerade. Välkommen hit och njut av det vackra. Kalkstenshällarna som ligger utanför strandkanten gör att havet inte längre når till raukarna, varför någon ytterligare fostran av dessa inte kan ske.

Här finns ca 120 raukar, de högsta omkring 4 meter höga. Fossiler av urtidsdjur, som urtidsbläckfiskar (ortoceratiter) och trilobiter kan hittas för den som ger sig tid.

Här, på den västra, lite hårda och ensliga kusten, ser vi solen sakta gå ner på kvällen. Vi skymtar fastlandet tvärs över Kalmarsund. Vi sitter på raukarna och njuter av det dalande ljuset och värmen som dröjer sig kvar. Blå Jungfrun ligger mitt i vårt synfält och vi undrar hur häxorna har de där de vilar i någon av grottorna på ön. För visst är det där de bor?

Fikakorgen är fylld med gott. Här råder stillhet och vilsam tystnad.

Anette GrindeLänkar & sånt; Intressant . Bloggkartan Norrtälje. Nyligen.se. Blogger.com. Knuff om Byrum - Öland  - Bloggare om Byrum - ÖlandÖlands SkördefestIsbn 978 91 534 3249 4. Mer om Upplev Sverige i denna blogg.  * Ölands Turistbyrå Isbn 9789174242638 -  Wikipedia om Byrums raukar. Mer om norra Öland i denna blogg. Länsstyrelsen om ... Naturvårdsverket om Byrum & dess förunderliga raukar.

4 kommentarer:

Markus sa...

Åh, en av mina absoluta favoritplatser...:-)

Reflektioner Allteftersom sa...

Ja, där är fint. Du verkar gilla Grekland också. Där var det länge sedan jag var, minsann. :)

Allt Gott
Anette

Häxan sa...

Gillar denna länken om Blocula ;)
http://admin-czon.blogspot.se/2011/10/bla-jungfrun-aka-blakulla-oknytt-vasen.html

Reflektioner Allteftersom sa...

:) Ni hade också skrivit om Källa Gamla kyrka, vill jag minnas. Och gjort fina skyltar! /A..