torsdag 31 maj 2012

John Bauers skogar...

John Bauers skogar
Text David Söderlind
Foto Mats Andersson
Isbn 978 91 633 8501 8
2011
Concret.se - matsandersson.nu

Det är en sällsam berättelse om John Bauer. Vi ser livet, vi ser tragedin, vi ser kärleken och vi ser hans bilder, nu genom Mats Anderssons fotografier.

David Söderlind har skrivit. Mats Andersson har fotograferat. Jag läser berättelsen och sörjer. Det är tragiskt och fasansfullt. Det är lika tragiskt nu, som när det hände. Olycksaligt. David Söderlind berättar om John Bauer, om hans familj och de öden som de står för. Berättelserna är formulerade utifrån sparade brev, artiklar, böcker liksom från kunskap bevarad hos Jönköpings läns museum.

I boken finner vi också glädjen och kärleken. Den enkla och den komplicerade. Den till naturen och den till människorna. Textmakaren David Söderlind skriver väl.

Mats Andersson fotograferar. Han har vandrat i John Bauers spår. Han har sökt det trolska som Bauer såg. Han har sökt och funnit. Genom hans bilder ser vi kärleken till naturen, det trolska och fantastiska. Han bär en förkärlek för det mörka, men ljusets strimmor når oss i varje bild. Han bär en kärlek för annorlunda bilder, som passar sig väl. De är vackra, krävande och konstnärligt speciella. Ja, fotograf Mats Andersson fotograferar väl. Annorlunda och väl.

Boken får mig att njuta. Den innehåller god, om än väldigt sorglig, text. Den innehåller också vackra bilder, som talar till mig, som får mig att undra, begrunda och som får mig att le. Bilderna får mig att längta.

John Bauer älskade naturen. Han skapade fantastiska bilder för våra små. Jag ser att Mats Andersson också älskar naturen. Han skapar fantastiska bilder för oss vuxna.

"Tomtarna finns där.
Bortbytingarna likaså.
För de som vill se."

Och ja, visst finns tomtarna och trollen i bilderna. Titta, så får du se.

Köprekommendation? Ja!

Anette Grinde
Länkar & sånt...
Adlibris - Bokus - John Bauer - Neva Books -  Mats Andersson - Mullsjö Fotofestival 2012. Knuff om böckerKnuff om Isbn 978 91 633 8501 8.   Intressant.  Bloggkartan NorrtäljeNyligen.seBlogger.comKnuff bloggar.  Knuff om naturfotograferna - John Bauer -  Bloggare om naturfotograf - Mats AnderssonDavid Söderlind ...  Kungliga biblioteket. Concret.se - Å r s t i d e r n a av Mats Andersson. - 24 bilder säger samma som 1977 ord, av Mats Andersson & David Söderlind. - Djur. 66 bilder. Foto Mats Andersson. -  David Söderlind. Wikipedia om John Bauer. -

2 kommentarer:

Mats Andersson sa...

Vilken fantastiskt fin recension. Mycket roligt att du tagit dig ann vår bok. Tack!

Reflektioner Allteftersom sa...

Tack, Mats, för vänliga ord. Och tack, för fina böcker. De tillför och glädjer.

Anette