torsdag 10 maj 2012

Pär Nuder - svensk socialdemokratisk politiker

Pär Nuder, född 27 februari 1963 i Täby i Stockholms län, är en svensk socialdemokratisk politiker. Han var riksdagsledamot 1994-2009 och statsråd 2002-2006. År 2004 utsågs Pär Nuder till finansminister. Under mandatperioden 2002-2006 var han även tillförordnad försvarsminister 2002 och tillförordnad kulturminister 2004. (Wikipedia). Med anledning av sin politiska bana har han rätt till lön och ersättning i många år därefter. Det är skattebetalarna som står för kalaset för dessa märkliga utbetalningar. De kan onekligen användas på bättre sätt.

I dagens DN (2012 05 10) ordar Hanne Kjöller om en exminister som saknar egen kompass. Hon tydliggör det som många politiker före Pär Nuder gör och har gjort, nämligen utnyttjat det system som finns - till sin egen fördel. Det är mänskligt, men beklagligt för samhället i stort.

Det är uppenbart vanligt att politiker driver egna bolag och avstår från att ta ut lön, eftersom det är till deras nackdel. Det är till deras nackdel eftersom det leder till att de får en lägre summa från skattebetalarnas plånbok, om de tar ut lön från sitt bolag. Därför verkar de vänta med detta så länge det är praktiskt möjligt.

Självklart rättar man sig efter de regler som finns. Även när de är helt uppåt väggarna. Moral ingår inte i konceptet.

Ja, läs Hanne Kjöllers ledare i DN idag - den handlar om politikerarvoden, vilsna kompassriktningar, skatteplanering och om att Sveriges medborgare förtjänar bättre än så. Jag är benägen att hålla med.

Vissa regler måste helt enkel ändras. Moral kan också behöva byggas in.

A..


Länkar;
Göran Johansson om att kunna se människor i ögonenJohan Westerholm om att Pär Nuder inte har lämnat politiken. Svd om att Nuder gör miljonklipp - med pensionen kvar. Mikael Andersson om omoral i ett nötskal. Socialdemokraterna. Aftonbladet. Löwén kritiserar Nuder.  

Ps.. Dagen efter (2012 05 11) ger Pär Nuder svar på tal. Jag ligger inte skattebetalarna till last säger han i sin replik. Han säger vidare att han inför framtiden har tackat nej till framtida stadsrådspensionen. - Kanske borde detta ha framkommit redan från början? Men, bra där om Pär Nuder säger nej till stadsrådspensionen och bäst om han hade gjorde det redan från början. Jag hoppas att många går i hans fotspår i detta - alltså tackar nej till en stadsrådspension som inte är moraliskt rätt & relevant - och jag hoppas att reglerna ändras med skyndsamhet.


Andra länkar. Knuff  -  Intressant.  Bloggkartan NorrtäljeNyligen.seBlogger.comBloggportalen.se.   Knuff om Nuder - kompass -  .  Bloggare om moral - politiker ... 

Inga kommentarer: