tisdag 22 maj 2012

Vår sanna natur - fantastiska naturfotografer ser...

Vår sanna natur - Naturfotograferna ser på Sverige
Text Henrik Ekman
Bildredaktörer Anders Geidemark & Jörgen Wiklund
Fotografier från medlemmar i Naturfotograferna/N
Isbn 978 91 534 3683 6
Ica Bokförlag - Forma Books Ab
2011

Att cykla är inte så dumt. Böcker är heller inte så dumt. Jag fick cykla 2 * 2,1 mil för att hämta boken på postutlämningsstället i Norrtälje, men det var det värt. Boken är riktigt fin & cykelturen var skön i det sommarfina vädret.

Om vi nu skall tala gå-bort-presentbok så är detta ett mycket lämpligt objekt. Ja, den kostar lite mer - men värden för kalaset bör (!) bli riktigt glad eftersom boken är riktigt fin. Ja, det kanske beror på om vederbörande uppskattar fina bilder och texter som rör naturen och dess skiftningar, förstås. Men, ändå.

Denna bok är inte läst på en kvart. Den läses igen och igen, tänker jag. Ett stycke eller ett kapitel i taget, med reflektion och med tanke. Den ligger framme. Det är en njutningsbok, som inte på länge än förtjänar att åka in i bokhyllan för samling med de övriga. Riktigt fina gå-bort-presentböcker är sådana som man verkligen också vill ha själv. Detta är en sådan. Absolut!

Sverige har ca 2 300 km kust och sträcker sig 1 572 km från norr till söder. Den största bredden är cirka 500 km. Det ställer vi i relation till vår cykeltur i vintras, som omslöt 1 900 km längs den västra indiska kusten eller männen som vi mötte i Uppsalatrakten igår som cyklat mer än 5 000 km från Gibraltar - med sikte vidare upp mot Nordkap. Långt är sålunda relativt.

Men, vårt land är långt, eller hur? De har oändligt många naturmiljöer som präglas av det klimat som finns på de olika platserna. Våren kommer olika på olika ställen vid helt olika tidpunkter och sommaren är avsevärt mycket längre i söder än vad den är i norr. Norr har den makalösa midnattssolen och söder har helt andra värden som bara finns just där. Om detta kan vi läsa i denna stora och fina bok. En bok med fantastiska bilder och en text som är väl värd att lägga timme efter timme på.

"I söder knackar sommaren på dörren" Foto Ove Eriksson - i en prunkande grönska, de gula, det gröna, de nysådda fälten och det stora blåa havet utanför - medan "Renarna återvänder till kalvningslandet upp i Norrbottensfjällen" Foto Tor Lundberg - i en stillsam vandring i dis och dimma i ett snövitt landskap. Det pågår nästan samtidigt. Grönt och vitt, i samma tid.

I maj slår bokarna ut och mörkret lägrar sig över skogsmarken, skriver Henrik Ekman, till en ljuvligt grön bild. Foto Jan Grahn. Bilden på sid 19 är ljuvlig. Den är troskt dimmig, diffus. Det är som om jag väntar mig att en vildvittra eller rumpnisse skall titta fram mellan stammarna. Kanske står de där, bakom stammen bortom de gröna solljusa bladen. Kanske står de där och väntar, för att titta fram om vi går förbi.

Kapitlet Samtidigt - i en annan del av Sverige leder oss igenom vår land och visar oss på skillnader. Samma sak händer i avsnittet om Den långa kusten, som för oss nära havet.

På uppslaget sidorna 26 - 27 känns havets kraft (foto Erik Malm). Havet är upprört och fyren står där mitt i. Ståtlig. Bilden är som en tavla, som ett målat mästerverk trots att det är ett fotografi, som visar oss kraften. Där, mitt i, vill vi inte vara - men vi står gärna vid sidan om och betraktar denna fantastiskt förundrande kraft.

Silvertärnan, gravanden och skarven är några som samsas om utrymmet och vi månar om dem på olika vis i olika tid och på olika platser. Någon njuter av vissa och någon bråkar om andra. Vi uppskattar naturen och dess invånare på så olika vis, beroende t ex av vårt enskilda intresse och kanske också av vår näring.

Silvertärnorna på sidan 36 (foto Torbjörn Lilja) ser ut som en ljuvligt vacker begravningsbild. Bilden ger mig glädje. De vackra fåglarna, den underbart blå himlen med de vackra bomullsmolnen strax ovanför gör mig hänförd. Vackra bilder tillför guld till tillvaron. De gör mig riktigt glad.

Den långa vackra kusten passerar ljuvliga skärgårdar. De är karga, öppna, utsatta och fantastiskt vackra i sin enkelhet. På uppslaget med sidorna 63-64 drar jag djupt efter andan när jag betraktar skärgårdsfotografiet (foto Stefan Isaksson). Himmel och hav bär liknande färgtoner. Bilden är från dygnets mörkertid, även om det är ljust. Det är stillsamt. Tänk, att här sitta på en klippa och njuta av tystnaden och stillheten. Här skulle ljudet gå miltals om vi ropade ut över det stilla vattnet. Med det är det ingen som gör, här. Tystnaden hörs.

Tänk, så mycket olika det finns. Här finns guld, tystnad, färger och fantastiska platser i mängd. Kapitlet om Den långa kusten mellan Svinösund och Haparanda följer djuren, naturen, platserna, människorna, fåglarna och miljöerna allteftersom. I ord och bild följer vi med på den ofantligt vackra färden. Den som lotsar, leder och frestar oss att söka nytt. Ny kunskap, ny glädje och nya möten.

I kapitlet om Skogen vi tämjde ordas om granen, kalhyggen, skogsbruket och lövskogarna. Man ordar även om elden, boken och medeltidens ekar. Med mera. Linné återkommer i texten, vilket jag kan se som lite komiskt sammanträffande med tanke på att vi besökte hans sommargård (Linnés Hammarby) så sent som i söndags. Kapitlet inbjuder till tanke och till ny kunskap. Jag gläds åt mångfalden i texten och åt de vackra bilderna.

Kalhyggesbilden på sidan 87 (foto Anders Geidemark) är å ena sidan vacker och å andra sidan fasansfull. Dessa kalhyggen, som just nu också diskuteras i artiklar i DN, är verkligen inte en vacker syn. Fotografiet av Magnus Elander på den lilla lappugglan (sid 106-107) som sitter och spanar i ett träd ger oss insikten om att träden och alla de olika djuren - mångfalden - måste finnas kvar för att alla skall kunna leva. Deras livsmiljöer behövs.

I inledningen till kapitlet om Bondens landskap finner vi den ljuvliga bilden där tanken går till; älskar, älskar inte, älskar, älskar inte, älskar ....(sid 110-11, foto Erik Malm). Tänk, vad en bild, i detta fall enkel blomma, kan ge helt andra tankar än det bilden föreställer.  Jag ser, i mitt sinne, barnens och ungdomarnas somrar ute på landet hos föräldrar eller far/morföräldrar, där springet kan finnas utan gräns.

Sedan följer mer. Vindar. Vatten. Djur. Fjäll. Natur. Och stadens brus. Förundrande ord & makalösa bilder. 

Puh, minsann. Denna bok är ett storverk. Den bär mängder av fantastiska bilder och den ordar om vår natur från norr till söder, från väster till öster, över tid och över landskap, över berg och hav, genom skog och över ängar, med landskapet, naturen, djuren och människorna som fokus. Jag gläds över kunskapen. Jag gläds över tiden. Jag gläds över de fantastiska bilderna. Jag gläds över alla nya tankar denna bok genererar.

Ja, detta är definitivt en bok som jag kommer att återvända till. Igen och igen. När lusten att lära mer slår till, när lusten att läsa om naturen och om vårt land med alla dess skepnader kryper fram så skall boken öppnas igen. Det lär den verkligen göra igen och igen, allteftersom dagarna går och en stund här och där ger mig möjlighet att njuta över detta fina verk.

En stor eloge till Ica Bokförlag, liksom till författaren Henrik Ekman och de många naturfotograferna som finns med i denna bok. Fortsätt på inslagen väg. Ica Bokförlag, genom att ge ut alla de fantastiska böcker ni ger ut. Henrik Ekman, till att utforska och skriva om natur, kultur, mm och till alla de duktiga fotograferna som bidrar med så många fantastiska bilder. Fortsätt så, till tidens ände. Vi andra behöver er så väl.

Köprekommendation? Ja!

Anette Grinde Söker du bostad i Norrtäljetrakten? Klicka då på bilden för mer info.


Länkar & sånt om detta inlägg...
Knuff om böcker. Knuff om Isbn 978 91 534 3683 6.   Intressant.  Bloggkartan NorrtäljeNyligen.seBlogger.comKnuff bloggar.  Knuff om naturfotograferna - Sverige -   Bloggare om naturfotograf - Ekman - Ica - ... Boken kan köpas t ex hos; Adlibris - Bokus - Bokia - Ica BokförlagDN ledare 20/5 2012. Forma Books. DN 30/4 2012. DN 1/5 2012. DN 8 maj 2012. Skogsaktivisten. Mats Anderssons fina blogg. Kungliga biblioteket.

Bokbloggerskan samlar bokrecensioner från Reflektioner Allteftersom....

2 kommentarer:

Anonym sa...

Författaren och fotograferna till den här boken kan skatta sig lyckliga över att få text och bilder så ingående genomgångna med känsla och kärlek, Gunnel

Reflektioner Allteftersom sa...

Köp boken, vetja. Det är riktigt fin! Jag tror att ni har glädje av den också hos er. /A..