måndag 21 maj 2012

Grönt, gult och blått...

Söndag 20 maj 2012.

Det grönskar. Ängarna är ljuvligt gröna vart man än vänder sig. Strax intill är det plöjt och sått. Det växer så det knakar därunder. Det syns strax att det är på väg. Det nya allteftersom.

Det blommar gult i varje hörn. Maskrosorna, gullvivorna, smörblomstren och rapsen. Det doftar ljuvligt. Allt det klart gula är alldeles fantastiskt vackert tillsammans med den ljuvliga grönskan.

Himlen är blå, med några penseldrag av grått. I kanten mörknar det, men bara ett kort, kort ögonblick. Dagen är ljuvlig. Färgerna är fantastiska tillsammans. 

Grönt, gult och blått. Ja, så ljuvligt vackert det är.

Vi var en aning sena i starten, men kom i väg till slut. Vi möter många cyklister efter vägen och en bit hemifrån möter vi en lång rad motorcyklister av olika modell. Vi passerar Norrtälje och tar den kurviga vägen till Rimbo. Där stannar vi för att äta frukost, men enas om att vi istället äter lunch eftersom klockan närmar sig 12. Vi samsas med många cyklister på fiket. De är ute på en liten 18-milarunda. De startade i Uppsala och har några mil kvar innan dagsverket är klart. De verkar njuta av dagen i sina kortkorta cykelbyxor och tunna jackor. Själva har vi långkalsonger, vinterskinnvantar och skinnställ, till skydd mot kylan i fartvinden. Det blir varmt i solen på fiket, men det är skönt när vi kör. Efter vårt lunchstop åker vi vidare förbi Almunge, Länna och den lilla byn Hammarby. Vårt mål är Linnés Hammarby - Carl von Linnés sommarboende utanför Uppsala. Resmålet fann vi i Upplev Sverige, boken som lotsar oss lite hit och lite dit.

Carl von Linné köpte gården 1758 och bodde där sommartid tillsammans med sin hustru Sara Lisa och sina barn. Linnés Hammarby består av ett område med vacker natur, berg och skog där fåren vandrar fritt och håller markerna öppna. Det är ett kulturreservat. Marken och gården är i statlig ägo, vilket möjliggör dess bevarande till sen. Bostadshuset är intakt, med gamla möbler kvar och de båda flyglarna har öppna utställningar. Det stora huset visas enbart med guide som betonar vikten av att inte röra något alls i huset. Det är gammalt och bevarat - som en glimrande skatt. Den där Linné var en särskilt man, han. Han skapade, även om han led av gikt och depression.

När vi lämnar Linnés Hammarby för att styra mot Uppsala möter vi två cyklister, som vi byter några ord med. Två herrar, tyskar, uppskattad ålder 65+, per cykel från Gibraltar med riktning Nordkap. De startade i februari, cyklade 4-5 mil per dag och hade bara haft ett fåtal regndagar sedan de startade. Historien förtalte inte när de kommer fram. Ja, de hade tält med sig, men de bodde huvudsakligen på vandrarhem och dyl. En imponerande resa, får man säga.

Vi möter finaste Sofie i Uppsala innan vi styr hemåt igen. Hon har, dagen innan, varit på vårbal i sin mormors fina folkdräkt. Hennes Axel bar också folkdräkt på balen, så de blev ett annorlunda och mycket vackert par. De hade haft riktigt roligt på vårevenemanget i den vackra studentstaden. Det är dem väl unt.

Himlen ser hotfullt mörk ut, men det klarnar lite när vi kommer utanför stan. Regnkläderna behöver inte packas upp. Det glädjer oss, när vi färdas över slätternas vackert slingrande vägar. Vi får hoppas att vi slipper använda dem i år. Det vore ju riktigt skönt.

Det är fantastiskt att färdas på dessa vackra vägar i det ljuvliga landskapet. Vi glider sakta fram i maklig takt. Det är sparsamt med trafik. Vi möter cyklister igen och igen. Luften är klart och det luktar gudomligt gott. Det är berusande. Miljöerna, dofterna, den klara luften och lyckokänslan att färdas i detta är berusande. En ljuvligt berusande färd.

A..Andra länkar. Knuff  -  Intressant.  Bloggkartan NorrtäljeNyligen.seBlogger.comBloggportalen.se.   Isbn 9789174242638.   Knuff om motorcykeltur - roslagen -  .  Bloggare om linné - roslagen ...Upplev Sverige finner du t ex hos  Adlibris. - Bokia. Bokus. - Bonnier Fakta. Mer om Upplev Sverige i denna blogg...

Recension av Upplev Sverige (nov 2011) - Källa Gamla kyrka (Upplev Sverige) - Täby kyrka (Upplev Sverige)

2 kommentarer:

Attraktionsbyrån.nu sa...

Grymt av de äldre herrarna att trampa så långt :-) känner sig lite lat då man själv åkt samma sträcka motordrivet(fortfarande på två hjul dock).

Reflektioner Allteftersom sa...

Ja, det är riktigt imponerande med cykel så långt. Så, du har åkt samma sträck med mc. När? Berätta gärna! Det lät fint. /Anette