fredag 4 maj 2012

Drunkna inte i dina känslor - lär dig simma istället.

Jag uppmärksammade häromveckan mina läsare på boken Drunkna inte i dina känslor, som nyligen utgivits av förlaget Libris. Jag kan nu konstatera att väldigt många besökare i denna blogg har besökt just det inlägget, som dock bara var en blänkare om att boken hade utgivits. Av den strida ström människor som har besökt inlägget utläser jag att boken är viktig och av intresse för många.

Boken, som är skriven av Maggan Hägglund och Doris Dahlin, är förutom titeln rubricerad som En överlevnadsbok för sensitivt begåvade.

Vi alla föds med olika känslighet. Enligt forskning (Elaine Aron) är 15-20% av befolkningen extra känslig. Det är tillräckligt få för att majoriteten av befolkningen skall ha svårt att förstå detta faktum. Det är inte normativt och det gör det också problematiskt för såväl den som fötts med denna känslighet som för de som inte förstår den. Känsligheten kan t ex göra att människor tilltalas eller finner det svårt att vara på platser där det finns mycket folk eller där det är högt ljud. De kan förhålla sig helt olika till krav, humör och möjligheter. De ser dem ofta helt enkelt olika än andra, vilket ger problem just eftersom det normativa ligger i en annan riktning. Ett problem i sammanhanget är att människor därmed inte törs visa sitt jag, inte törs leva med de förutsättningar de har fått med sig utan försöker göra sig till något annat. Just det tär och skadar, såväl den särskilt känsligt utrustade som de som lever med eller i närheten av.

Sensitivt begåvade människor kan känna att de känner, men kanske inte alltid förstå vad eller kunna hantera styrkan i vad de känner. Det är viktigt att ta sig tid - att tala med den det berör, att lyssna till känslorna, att bena ut dem och begrunda dem. Det är inte särskilt konstruktivt att reagera med ilska, när man egentligen är ledsen. Det är inte heller lämpligt att i en förhandling eller i ett enkelt samtal konstatera att tårarna bara trillar, utan möjlighet att hejda dem. Då gäller det att såväl den som ser som den som upplever det från det andra hållet i sig lyckas hantera situationen utifrån de personer vi är, och hjälper varandra på bästa sätt.

För dig som ibland blir förundrad över andras reaktioner, som t ex stark glädje, ilska, sorg och omåttlig kärlek, ter detta sig som en bok som förklarar en hel del. För dig som drabbas av de övermåttliga känslorna själv från tid till annan är detta också en bok för dig - eller kanske är den särskilt skriven just för dig. Den kan ge dig en riktning och den kan också ge dig en förståelse för att det inte är fel på dig.

Baksidetexten avslutas med; Drunkna inte i dina känslor - lär dig simma istället. - Ja, och den som stilla tittar på när någon drunknar, bör inte fortsätta att titta på. Också du bör anta en ny riktning och lära känna den du mött på din och hens färd genom livet. Såsom den är. Såsom du är. Såsom jag är.

Boken kan köpas t ex hos Adlibris - Bokus - Libris. Kanske kan den också köpas i en bokhandel nära dig eller lånas på ett bibliotek beläget runt nästa hörn.

Drunkna inte i dina känslor
Maggan Hägglund & Doris Dahlin
ISBN 978-91-7387-152-5
Libris Förlag - Örebro
2012

Varför inte också göra ett besök på sidan HSP - http://hspinformation.wordpress.com - som berättar mer om vad som är vad, med mera.

A..

Knuff om böcker. Knuff om Isbn 9789173871525Övrigt. Intressant.  Bloggkartan NorrtäljeNyligen.seBlogger.comKnuff bloggar.  Knuff om sensitivt - drunkna -  .  Bloggare om drunkna - känslor - HSP - ...


Inga kommentarer: