lördag 17 september 2011

Sinikka Ortmark

Sinikka Ortmark Stymne (tidigare Sinikka Ortmark Almgren) är född 1935 i Helsingfors i Finland. Hon var krigsbarn i Sverige under ca ett år 1944-45, och kom åter till Sverige 1961.

Sinikka Ortmark är författare med två kulturer och två språk. Hon har har skrivit om relationer mellan mödrar och döttrar, män och kvinnor, föräldrar och barn, och om krigs- och flyktingbarn, äktenskap och skilsmässor. Kort och gott om relationer, i mängd.

Bakom sig har hon ett yrkesliv på ett stort förlag, i regeringskansliet och på en statlig myndighet. Hon kallar sitt yrkesliv spännande, så att det låter glädje om det.

Ortmark vill göra livet genomskinligt och se kärlekens många ansikten i klart ljus, skugga och mörker. Hon har ett ärende i det hon skriver. Hon vill lyfta fram de områden som spelar roll och vill vara mångsidig och rättvis.

Relationer är ett återkommande tema. För Ortmark är det viktigt att människor når varandra, att de vågar visa sig - vare sig de är goda, onda, starka, svaga, kärleksfulla, omtänksamma, elaka, avundsjuka.  

Sinikka Ortmark har varit skrivmässigt produktiv under mängder av år. Noveller, romaner, artiklar, poesi, mm - har kommit från hennes skrivbord.

Sinikka Ortmark besöker Norrtälje inom kort (26 september - STF, Roslagskretsen). Du är välkommen att komma och lyssna - och ställa frågor om hennes författarskap, mm.

Anette Grinde

Inga kommentarer: