måndag 19 september 2011

På rätt kurs ....

En trevlig helg är till ända och vi går en ny vecka till mötes - med glädje och energi i bagaget.

Tågen kommer från olika håll, det är byten och nästan alla skall vidare till olika destinationer i norr, söder, väster och öster. När konduktören kontrollerar resenärernas biljetter frågar de vart de skall härnäst. De ser en aning frågande ut när någon säger att Hallsberg är slutstationen.

Hallsberg är en tågknut. Det verkar inte vara en plats där så många stannar kvar. Det gör dock vi. Platsvalet är kanske just för att det är en tågknut. Och för oss - kursdeltagare - är det för att vi har ett angeläget ärende. Vi kommer från olika platser i landet. Någon från norr, någon från söder och därtill några från väst och från öst. Vi är alla från kretsverksamheten, den ideella verksamheten, i den större föreningen. Och vårt ärende är en viktig kurs. Ja, vi kommer alla från Svenska Turistföreningens verksamhet, från olika platser i landet. Och ja, vi är alla där för att lära oss nytt och mer.

Vi representerar en del av föreningssverige  - för det är vi verkligen - ett land där föreningarna förenar oss. Sverige är ett fantastiskt föreningsland.

Anna, Cattis och Sussi står för ledarskapet under denna kurs. Anna och Cattis kommer från vår huvudorganisation (STFs kansli). Sussi kommer från en lokal krets i väst (Borås), men också som representant från Studiefrämjandet i sin region. Studiefrämjandet står för kraft, kunskap och resurser till våra kretsar. Sussi förefaller vara en sådan som därtill står för föreningsbubblande energi. Ett plus i kanten till människor vill jag verkligen ge till människor som sprider kunskap och glädje - sådana som Anna, Cattis och Sussi.

Kursen är för nyvalda i kretsarnas styrelser. Ordförande och nyvalda till styrelserna landet runt hade inbjudits till kurs för att lära sig nytt och mer om sin organisation och för att inspireras av andra som bär på annan kunskap.

Från Roslagskretsen var vi tre - Anette, Ylva och Eva. I olika uppgifter, med olika kunskap och med en känsla för en förening som spelar roll.

Kursen innehöll många olika delar. Vi talade om organisationen i stort och verksamheten hos de olika kretsarna (som i lokalavdelningar). Vi talade om hemsidor, marknadsföring, värdskap, medlemsrekrytering, intranät, datorvana, facebook och tidningsartiklar. Vi talade även om frågor som vandringar, Gotska Sandön, svampaktiviteter, studiecirklar, föreläsningar, resor och cykelturer. Ungdomar, medelålder, föryngring och att göra utan att utesluta var också några av alla de olika typer av frågor som avhandlades.

Förutom mängder av viktiga frågor åt vi fantastiskt gott och bodde riktigt bra. Hotellet hanterade allergier, njutningsdrycker, serveringskonst och efterrätt. Fisk, kött, grönsaker och med en fantastisk efterrätt som avslutning gjorde deltagarna ofantligt nöjda och mätta. Därtill följde fantastiska samtal mellan främmande människor som bjöd på sina erfarenheter, sin glädje och sin fantastiska inspiration. Alla dessa ämnen, frågor och människor möter jag mycket gärna igen.

Det är oerhört inspirerande att möta föreningsmänniskor som brinner. Föreningslivet i vårt land är oerhört stort och aktivt. Det skapar fantastiska mervärden för väldigt många människor - när människor tycker om att dela med sig och att göra tillsammans med andra.

Ja, det är verkligen inspirerande. Eldsjälar är ett fantastiskt släkte. Må deras glöd spira och skapa mer för sina medmänniskor. Må de aldrig slockna.

Vi var på rätt kurs i Hallsberg. Det var riktigt bra.

Vi är på rätt kurs i det vi gör. Det är - och kommer att bli - fantastiskt bra.

Och nej. Vi skall inte glömma fikat! Det gör vi tillsammans, med bubbel och skratt.


Anette Grinde Lundeberg
Vi nås t ex på mailadressen;
roslagskretsen (snabel-a) stfturist.se

Välkommen till Roslagskretsens hemsida;
SvenskaTuristforeningen.se/RoslagskretsenLäs vad andra bloggar om kring föreningsliv, Roslagskretsen,
Svenska Turistföreningen och Hallsberg. ....

Inga kommentarer: