fredag 18 september 2009

Idag skall jag äta lunch på Solhem i Älmsta....

Förenade Solhem är en förening - med kooperativa hyresrätter på sitt bord.

Boendet är beläget i Älmsta, Norrtälje. Där finns lägenheter som bebos av äldre, friska människor. De bor i egna lägenheter och de klarar sig själva. De hjälps åt tillsammans med städning och vård av omgivningen, såväl inne som ute. Don efter person. De som gillar att pyssla och göra - gör just det.

I huset finns aktiviteter, ordnade där och på plats. Gympa, sång och föreläsningar. Bingo och kortspel. Fika hos grannen. Eller en promenad i det vackra vädret - tillsammans eller själv.

Om någon inte syns på en dag eller två, så finns en vän och en granne som reagerar. De ringer på och undrar hur det står till.

I lunchrummet finns det mat på vardagarna. Cateringföretaget i huset gör det möjligt att få lunch för den som inte själv önskar laga sin lunch för dagen. För en förhållandevis billig summa står maten på bordet och sällskapet finns på plats. När man hellre önskar laga själv, så går ju det lika bra i den egna fina lägenheten.

Vill man bjuda sina anhöriga eller vänner på lunch, går det bra att göra det i lunchrestaurangen - eller hemma hos sig själv i sin fina lägenhet. Idag bjuds det lax på Solhem. Då skall vi äta tillsammans och glädjas åt ett bra boende i en god miljö.

Så vill jag bo, när jag blir gammal och inte längre vill bo i hus eller lägenhet i stan.

Ja, så vill jag gärna bo!

Men - jag saknar bussen till detta boende. Det behövs återigen en uppmaning till våra lokala politiker och till SL, för att göra det möjligt för de som bor här att ta sig till Älmsta, Norrtälje och vidare ut i vårt land. Det är helt enkelt inte ok att det är så svårt att ordna allmänna kommunikationer från och till denna plats. Det behövs. Helt enkelt.


Anette Grinde

Inga kommentarer: