fredag 30 maj 2014

Bieffekten

Bieffekten gick på SVT igår (29 maj). Det är skrämmande hur vi gör och förstör för att hålla den standard vi kräver. Eller ni, eftersom jag inte kräver den. Jag vill inte ha den förstörelse av världen som vi har idag, så jag vill att vi backar bandet. Frågan är hur man kan bidra till hur detta tar slut, alltså ändras så att naturen kan läka utan att vi mixtrar i den. Om du ännu inte har sett filmen, så rekommenderar jag dig att göra det. Och begrunda hur du kan bidra till att få ett slut på storskaligheten som uppenbart spårat ur.

Per Bengtsson, Naturskyddsföreningen, talar i Gomorron Sverige den 28 maj 2014 om en del av de besvärligheter som råder i vår tid. Bostadsbristen för bina, fler blomster och att bidra till det ekologiska bruket är sådant som vi kan bidra med själva för att hjälpa till, säger Per Bengtsson.

I gårdagens Bieffekten noterades också att bikuporna på stadens tak (t ex Kulturhusets tak i Sthlm) är bra grejer för bina. Där finns inte besprutade ängar/grödor som förstör dem. Det är kemikalierna som är en stor del av bedrövelsen. Kemikalier används i stor utsträckning i jordbruket, vilket skadar livet för för de små nödvändiga djuren.

Så. Fler bostäder. Fler blomster i naturen (utan besprutning). Och ekologisk mat.

Jag är särskilt tacksam för de biodlare som fokuserar på KRAV-odling i sin näring. De kräver rätt mycket omsorg, tanke, handling och ställer krav på omgivningen. Men, visst är det just så vi skall ha det. Korpskogs Bigård, Löttorp (Öland) är en sådan. Gynna den och övriga odlare (oavsett gröda) som sätter KRAV och ett gott ekologiskt tänk som prio i sin odling.

A..Biartiklar, mm

Svt Gomorron Sverige 28 maj 2014

Fria Tidningen - Fler biodlare behövs
Fria Tidningen - EU-beslut flyttar bort från offentligheten
Fria Tidningen - Sverige kan få biinstitut
Fria Tidningen - Biodlingens metoder en del av problemet
Fria Tidningen - Bistånd till bina genom bibanken
Fria Tidningen - Bibankens första odlare

Fria Tidnignen - Försiktighetsprincipen måste gälla för GMO

Sveriges Biodlares Riksförbund

Inga kommentarer: