måndag 2 januari 2012

Måndag 2 januari 2012. Honavar – Bhatkal (Karnataka).


Måndag 2 januari 2012. Honavar – Bhatkal (Karnataka).

Lite dålig sömn blev det i natt. Det var väldigt varmt i natt. Tidig uppstigning.

0610. Vi hittar ett morgonöppet "veg hotel". Det fick bli idli med grönsaker i den tidiga timmen, när annat inte är klart. Det var riktigt gott. Till det fick vi också en friterad bulle av något slag. Också den var god. Mjölkkaffe och vatten till, såklart. En liten frukost kräver en matkomplettering om några timmar, eller en tidig lunch. Bra! Det är gott och trevligt att äta.

Morgonen är varm. Det är ingen vind som svalkar.

I Honavar, på hotellet, fanns inga loppor men väl tre kackerlackor på det annars fina rummet.

0705. Vi lagar cykelkorgen med stripes och trampar sedan iväg vid ljusets ankomst.

Soluppgången är vacker, fiskarna är ute i sina båtar. Båtarna är långa och smala – de står upp och tar sig fram med långa störar. Vattent är väldigt strömt nära den stora bron vid Honavar. Tidvattnet ändrar förutsättningarna allteftersom. Morgonen är oerhört vacker, i färg, i ton och i takt. Vi njuter av denna vackra morgontid.

0854. 15 km. Mitt hjullager bak brakar igen. Ny mekarstund efter vägkanten. Leif är tolerant. En av kulorna i lagret har delat sig på mitten. Vi behöver sålunda en verkstad igen. I morse talade vi om hur fint cyklarna nu gick, det skulle vi nog inte ha gjort. Med en kula mindre i hjullagret finns det risk för haveri igen. Leif önskar en liten hammare i sin "verktygslåda" på vår tur. Vi får se om vi hittar en sådan i nästa stad.

0945. Iväg igen efter haveriet och reparationen. Vi cyklar på den stora vägen. Den är kraftigt trafikerad, och man få hålla in sin armbåge ordentligt. Hjälmen är på.

1030. 25 km. Vi stannar till för en matbit och äter porotha och grönsaksröra. Porotha är ett mindre kompakt bröd än chapat, lättare och gott. Vatten och te/kaffe. Det är gott och trivsamt att stanna till lite då och då för en liten enkel matbit. Det är ibland en aning tveksamt att veta vad vi har beställt, men det är oftast någon form av bröd, ibland ris och därtill grönsaker i någon form. Lite lika samma, men ändå olika – och i princip alltid gott.

Ett par kilometer senare når vi Murudeshwar. Ett stort tempel (Shri Murudeshwar) och en mycket hög & stor shivafigrur, mängder av turister, pilgrimer, mm. En härlig – och tydlig – vallfärdsplats. I byn nära templet var en stor marknad med fisk, grönsaker och frukt. Mängder av kommers och glada färger. Trafiken var trång och bullrig. Värmen är väldigt skarp idag.

Framför gudafiguren fanns en staty av Sri Lankas kung och Shivas son – enligt en ung fotoförsäljare utanför. Shivastatyn är världens andra högsta shivastaty, enligt wikipedia.

1240. 28 km. Gassvarmt. Vi lämnar Murudeshwar med sikte mot Bhatkal. Strax senare hittar vi en cykelverkstad för köp av några extrakulor (5 rupier!) och lite fett till mitt trasiga hjullager.

1314. 34 km. Nu bär herrarna "kjol" igen, istället för byxor. Kjolarna är vantligare här neråt, än norrut där byxorna bars av i princip alla män.

Vi cyklar på plattmark. Vi har hela tiden berg och kulla på östra sidan om vår väg. Kvinnor och män arbetar på de gröna fälten. Fälten som alltid består av små rutor, kanske för ägandet eller kanske för bevattningens skull.

1400. 40 km. Bhatkar. Vi äter igen. Vegetarisk biryani. Det är rysligt gott med mat. Mjölkkaffet är också riktigt gott. Det är mer än 50 km till nästa stad som det går att hitta boende i, så vi stannar i Bhatkar och letar boende här för inatt. Mätta. Varma. Glada. Nöjda.

Den stora statyn och templet Shri Murudeshwar finns inte med i Lonely Planet. Det är förundrande, med hänsyn till storleken på tempel och staty, och mängden människor på plats. Vi får forska vidare om denna plats. Statyn var väldigt stor och fin.

1533. 42 km. Incheckade på Hotel Kola Paradise, som inte är ett paradis men väl ett billigt och någorlunda acceptabelt boende.

Vi tar en dusch och vilar en stund innan vi går ut och utforskar staden. Staden är liten. Vi finner ett internetcafé och internetkommunicerar en liten stund. Sedan letar vi verktyg (en liten hammare), men går bet. Vi äter nudlar med grönsaker (för att undkomma riset) och försöker klura ut vad de olika rätterna på menyn består av innan vi går åter till vårt boende för natten.

Dagens sträcka uppgår till 42 km. Idag var en riktigt varm dag.

A..

Inga kommentarer: