måndag 3 oktober 2011

Theodor Lundgren. Patrik Pelosio. Jiddra inte.

Patrik Pelosio har berättat.
Theodor Lundgren har skrivit.
Titel: Jiddra inte.
Isbn 978 91 7232 221 9
Månpocket i samarbete med Bokförlaget Forum
2010 (tryckt 2011)


Theodor Lundgren har skrivit utifrån det som Patrik Pelosio har berättat. Lundgren har gjort berättelsen strukturerad och läsvärd, även om den beskriver den värld vi inte önskar att någon av våra unga skall hamna i. För mig blir denna bok ett viktigt debattinlägg - med fokus på våra barn & ungdomar.

12 år. Första jobbet i den kriminella världen.
14 år. Fruktad gängledare.
16 år. Dömd för mordförsök.
18 år. Säljer vapen, knark och driver nattklubb.
20 år. Indrivare och livvakt åt maffian.

Våldet, kriminaliteten, drogerna och hänsynslösheten går som en röd tråd genom boken. Vi finner också att längtan efter kärlek, lugn och ro liksom gemenskap och lojalitet spelar roll i människors liv. Det är ju känt sedan tidigare, men vi behöver uppenbart påminnas. Det spelar roll - oavsett vilka vi är. Vi behöver en tillhörighet. Det är tydligt också i denna berättelse.

Tillhörigheten och sammanhanget där vi syns och uppskattas behöver onekligen synliggöras för alla oss som kan skapa något för våra medmänniskor. Du och jag behöver se alla våra ungdomar tydligare. Vi behöver se dem som våra egna fast de inte är våra biologiska barn. Vi behöver uppmärksamma dem och ge dem alternativen, där de kan ses och utvecklas utan våld, kriminalitet och droger.

Valen i våra liv är inte i sin helhet konsekvensutredda när de görs. Kanske var det inte ett egentligt val utan en stundens ingivelse. Kanske var det ett "val" som sedan skapade konsekvenser som vi då inte tänkte oss och som i efterhand blev svårt att bryta med. Vi behöver få fram alternativen så att de finns på plats för de ungdomar som söker, innan de hamnar i tokiga spår  - och för de som som hamnat där, för att se att och hur de kan bryta sig loss.

Pelosio har gjort en fruktansvärd resa. Han har skadat mängder av medmänniskor. Men - han har stannat upp och gjort upp med sitt förflutna, så gott det går. Han går nu i ett spår som kan skapa mer för oss andra. Månpocket/Forum, Lundgren och Pelosio har med denna bok skapat en möjlighet för fler att väcka tanken kring hur vi förhåller oss när vi ser barnen som riskerar att hamna i utanförskap.

Politiker, föräldrar och vuxna - läs denna bok. Det är en tankeväckare och ett debattinlägg i syfte att skapa handling för de ungdomar som är på väg ut i livet. Det är inte i kriminaliteten och med droger vi vill att våra fantastiska ungar skall vara. Det är inte denna värld vi vill att barnen/ungdomarna skall välja. Därför måste vi ha alternativen på plats.

Läs.
Begrunda.
Gör.

Anette Grinde
Läs även andra bloggares ord om t ex Pelosio och jiddra .
Läs även andra bloggares åsikter om ,  &   

Inga kommentarer: