onsdag 26 januari 2011

23 januari. Kovalam - Kerala - Incredible India

Söndag. Sol från en klarblå himmel. Varmt. Knappt någon vind. En ljum och underbar temperatur. Detta klimat är verkligen fantastiskt att vara i.

Denna resa har vi inte sett så många riktigt smala människor. Många ser ut att vara utrustade med "lite extra" runt magen. Kanske har en annan typ av matvanor nått landet - eller kanske har levnadsvanorna ändrats på annat sätt. Vi tycker oss se en skillnad sedan vi besökte Indien 2006 - eller kanske är det bara för att vi är i andra trakter nu.

Här i Kovalam ser vi många semestrande västerlänningar. VI ser också ganska många unga männiksor med stora ryggsäckar för färd med buss, tåg och några som ser ut att ha tillbringat en ganska lång tid på dessa ljuvliga breddgrader.

En stunds strand- och sollapning. Lunch på ett strandhak (nudlar, kaffe och vatten).

Jag längtar efter glass. VI har inte vågat oss på att äta någon glass i Indien. Det får anstå till vi kommer hem - då skall jag köpa glassmaskinen som ännu inte inhandlats trots födelsedagsbidrag från de fantastiska barnen.

Jag vill inte åka hem.

Så börjar vi tala om hur nästa resa skall ta sin form. Och när. Intressanta länder är värmeländer, i värmetid. Med Indien är vi inte klara.

De första veckorna på denna resa var det lite svårt att förstå den indiska engelskan. Det har sedan släppt och blivit bättre. Vi är helt enkelt duktigare på att förstå. Det är också av vikt att släppa på den svenska distansen. Indien är ett fantastiskt vänligt land, så vänligt att man ibland inte kan förstå vad som ligger bakom olika handlingar. Kanske är det vilkian att se det annorlunda - precis som vi vill. Se, glädjas och förundras.

Kvinnorna sopar ständigt runt sina hus. Blad, damm och grus sopas undan dag för dag. De gör sitt yttersta för att hålla rent och snyggt runt sina hus. I ingenmanslandet mellan hus och tomter ligger dock emellanåt sopor som ingen tar sitt ansvar för.

Bevattning av blomster och växtlighet utanför husen sker med hink. Ingen slang eller stora hjälpmedel - en enkel/stor hink får fyllas från kran eller bunn igen och igen. En vacker grönska i ett varmt och soligt klimat kräver många hinkar och starka kvinnors kraft.

I Kovalam finns många tyskar. Hit går helt sannolikt charter från Tyskland. Någon sade att det i Goa fanns många ryssar. I Varkala fanns en lagom kompott av olika västerlänningar, inklusive en dos svenskar.

Middag: Mix veg Masala, Geepeas Masala, Chapati, vatten och kaffe.

Här är det gott att äta. Vegetariskt, kryddigt och gott. Gärna tillsammans med ett gott bröd, som ett tunnt porotha. Den goda känslan av mat håller i sig länge. Frukost, lunch och middag är som en kryddad njutning.

Vi läser en fantastisk bok på engelska. Först Leif och sedan jag. Vi imponeras av texten, av historien, av den gamle mannen och av pojken. Ernest Hemingway´s historia "The old man and the sea" är en fantastisk bok. Läs den, om du ännu inte gjort så.

Njut av dagen.

Anette Grinde ... . . .

Frukost 150 rupier.
Lunch 230 rupier.
Middag 137 rupier.

Inga kommentarer: