måndag 10 januari 2011

10 januari. Pollachi - Valparai....

Hel och ren! Tvättat mig i riktigt varmt vatten. Helt rena kläder, förutom byxa och jacka förstås.

Pollachi. Frukost på hotellet (Masala Dosa, Veg Uthappan, vatten och kaffe = 104 rupier.) Finfint och gott. Varmt vatten i "morgonduschen". Ljuvligt! Avfärd ca 0950 - varmklibbigt väder. Dagens plan är att nå Valparai.

Indierna är fantastiskt duktiga på att använda rep. De har fantastisk last i höjd och i bredd, men de använder aldrig spännband med någon låsanordning. Rep och knutar/knopar är deras melodi. Det är fantastiskt att se.

Alla dessa upplevelser är/blir svåra att förmedla. Vår upplevelse kan aldrig bli någon annans. Man måste se allt detta och känna utifrån sitt egna perspektiv. Man måste se palmhyddorna, lyxvillorna och tältlägren. Och naturen, vägarna och havet. Man måste känna, se, lukta och smaka på allt det fantastiska som resan och vistelsen ger.

Ett tempel är placerat på toppen av en klippa längs vägen. Berget är antagligen "skalat" från jord och växtlighet.

Kdimedu.

Vindkraftverket snurrar långsamt i den ljumma vinden. Här ser vi åter ett stort område med vindsnurror. Många av snurrorna står stilla och några få snurrar.

Landskapet emellan är odlat och nyttjat. Kvinnor arbetar på fälten med böjda ryggar.

Andhiyur.

Vi frågar efter vägen och inser att vi är på fel väg. Vi får välja en ny riktning i nästa by.

Landskapsbilden blir inte så vacker av alla vindsnurror, men de står för förnyelsebar energi och blir därför en ljuv bild att se. Jag saknar helt synen av solfångare. Majs, majs och majs kantar vägen allteftersom.

Mangalapuram.

Vi möter en ko som går efter vägen. Frambenen är ihopbundna nära hovarna. Hon har mycket svårt att gå (vilket torde vara syftet).

Reddiarmadam. Kampala Patti. Maja Nyakanur. NM Sungam (50 km till Valparai).

Vi hittar rätt väg mot Valparai och kor äter med solen i ansiktet, även om den står mer ovanför än framför.

Aliyar.

Entré 30 rupier (för båda) för färd genom reservatet. De ville ocksa se våra pass här. Vi slapp dock kameraentrén (25 rupier). En stor damm, som ser ut som en underbar sjö med en liten ö i, passeras vid bergets fot. Det är helt underbart vackert.

Vi ser inte dammens nedersida men ser att dammväggen är lång.

Monkeyfalls.

Vi är åter i ljuvliga berg. Slingriga vägar, branta toppar, elefantvarningsskyltar och vattenfall. Bergsvägar är onekligen fantastiska. Det är helt enastående fantastiskt.

Första "hairpinbend"-skylten säger 1/40. Redan vid 2/40 är utsikten helt makalös och jag lutar mig inåt vägen igen. Det är 33 km till Valparai.

Attakatty.

En höjd är besegrad. Vi åker en liten bit neråt igen. Det forsar vatten i vattendragen och strax börjar stigningen igen (17/40) för nästa bergskam upp. Träd och buskar, men inga odlingar syns ännu på detta berg. Temperaturen faller allteftersom. Det är ljuvligt skönt. Vi ser många småapor efter vägen.

Vi ser en skylt om Tiger Valley vid sidan om vägen (27/40). Vi passerar och hoppas att vi är i trygga kvarter.

En god bit upp på berget börjar teodlingarna. Här finns också ett tigerreservat.

Dessa teodlingar är så obeskrivligt vackra, där de så jämnt växer på kullarna. Det är en makalös fröjd att se detta landskap. En bild kan aldrig göra detta rättvisa. Det måste helt enkelt ses.

Det bästa med Indien är bergen, hårnålskurvorna och den ljuvliga temperaturen.

Det är bara hårnålskurvorna som räknas (av de 40) - alla övriga böjar, kurvor och halvsvängar är inte numrerade men bistår i den fantastiska stigningen uppför berget.

Vid 31/40 är det teodlingar åt alla håll - det är makalöst stora arealer av välvårdade buskar, men vi ser inga plockare ute på ägorna.

Skyltar propagerar att detta är en skräpfri zon. Det är glädjande när naturen är ren.

12 lagom trafikförvirrade vildsvin möter oss i en kurva. De verkar mer skrajsna än modiga.

Ayyerpadi.

Efter de 40 kurvorna bär det neråt igen. Här ser vi plockare på ägorna, om än inte så många.

Rottikkadai.

Några kyrkor i byn visar på kristen närvaro. Tron ser uppenbart olika ut allteftersom; tempel, moskeer och kyrkor breder ut sig i olika mängd och på olika sätt allteftersom vår resa går vidare.

Valparai (Tamil Nadu).

Lunch. Porotha, veg, vatten 125 rup. Green Hill Hotell - 750 rupier.


Kvällspromenad genom byn. Besök i kyrkan. En stunds internet.

Vi köper en chipspåse som kvällsgodis (120 gram = 10 rupier). Starkt och starkare allteftersom. Jag fick ett kryddstänk i ögat och det sved regält.

Att färdas per mc i Indien är fantastiskt. Helt enkelt.

A..

Inga kommentarer: