onsdag 22 september 2010

"Vad jag pratar om när jag pratar om löpning"

Haruki Murakami - 2007.

ISBN 978-91-1-302 309 - 0

Norstedts - 2010.

"Vad jag pratar om när jag pratar om löpning" - är helt enkelt en väldigt pratig bok. Det är en bok fylld av allmänna reflektioner kopplade till en tillvaro som långdistanslöpare och som författare. Båda uppgifterna kräver ett skarpt fokus och en ordentlig uthållighet. Det är helt enkelt en nödvändighet att fortsätta, ihärdigt, dag efter dag, för att distansen och uppgiften skall kunna utföras.

Jag är ihärdig och läser boken till sitt slut. Något av det jag lär mig vikten att inte ge upp, att bestämma sig och att fortsätta. Ja, det visste jag sedan förr, så det var ingen ny lärdom från just denna bok.

När jag läser vidare kan jag förundras över texten. En bok kan skrivas utifrån vilket ämns som helst, den kan vara lång eller kort, den kan säljas med rätt reklam och begrundas utifrån egna perspektiv. Med en positiv syn är detta en läsvärd bok och på sitt sätt tillförande. Sett ur något annat perspektiv finner jag inte att den var värd de 249 kronor den kostade. - Men jag kan ändå inte riktigt ångra mitt köp.

Kanske handlar det bara om förhållningssätt, reflektion och närvaro. Här och nu. När vi tycker om eller inte.

Jag blir helt enkelt glad av ord om löpning. Kanske är det därför jag köpt och tycker om boken. Jag kan känna igen mig, på något sätt. Men, om jag tänkte ur ett annat perspektiv, och alltså inte bara blev glad av ord om löpning. Ja, då skulle jag nog inte ha lagt krut på att köpa och läsa denna bok.

Egentligen köpte jag nog boken för att jag hörde talas om den via DN, som skrev en recension.

Men, jag kan nu konstatera att jag inte håller med recensenten. Det var inte "en jävligt intressant bok". Helt enkelt.

A ...

Inga kommentarer: