fredag 8 augusti 2014

21 juli - 23 juli 2014. Per cykel Korpskog - Färjestaden - Kristianopel - Karlskrona.


21 juli 2014. Öland; Korpskog – Källa - Stenninge - Sandvik - Djupvik - Äleklinta - Alböke - Köpingsvik - Sörby - Högsrum - Stora Rör - Glömminge - Saxnäs - Färjestaden. Fin cykelled hela vägen. 85,5 km.

Avfärd från Korpskog strax före kl 1400. Solsken och medvind är dagens grundförutsättning. Cyklarna är packade och färden går söderut. Källa, vidare ner till kusten vid Sandvik. Längs kusten ner mot Äleklinta och sedan via småvägar till Alböke och vidare till Köpingsvik. Cykellederna är fantastiska på Öland. Ja, man behöver korsa stora vägen ibland, men man behöver aldrig cykla på den stora vägen. Det är väl tillrättalagt och det är en fantastiskt vacker miljö. Efter Köpingsvik drar vi söderut längs cykelleden. Vi äter en god ostkaka vid ett stort stenröse en bit söder om Köpingsvik, innan vi drar vidare igen. Solen värmer skönt. Det är kortbyxor och kortärmat som gäller. Vi passerar sedan byar som Ramsättra, Sörby, Lindby, Sättra, Högsrum, Stora rör, Isgärde, Ryd, Glömminge, Saxnäs innan vi slutligen når Färjestaden. Dagens sträcka mätte 85,5 km på den nya GPS.sen som inte riktigt höll måttet. Den skulle ha en batteritid på ca 8 aktiva timmar, men började bråka om batterislut efter ca 6 aktiva timmar. Det är inte gott nog för våra aktiviteter och resor.

Vi hyser in oss hos Monika och Håkan i Färjestaden. Vi servas gott med sovplats, lakan, fika och handduk. I morgon lär det inte bli lika lätt. Då får det bli det vandrarhem eller tält för nattens vila.  

22 juli 2014. Färjestaden – Kalmar – Kristianopel. 75,66 km

Sol. Varmt. Medvind. Fantastiskt fin landsbygd. Obefolkad landsbygd.

Efter te, kaka och en stunds prat fick jag mig en dusch innan jag gick till sängs igår. Jag somnade helt ovaggad och sov djupt ända till vakningsdags på morgonkvisten. Det krävs alltså några mil för att sömnen skall bli god. Vi serverades en god frukost av värdparet Monika och Håkan innan vi lämnade deras hem ca 0930 för färd till färjan som skulle ta oss över sundet till Kalmar.

Solen har gassat hela dagen. Det har blåst ordentligt från norr. Det är tur att vi färdas i sydlig riktning. Eller mest får man väl säga eftersom leden snirklar fram över landskapet.

Det tar en god stund innan vi tar oss ut från Kalmar. Riktningen är söderut, men cykelledsmarkeringen är mycket sparsam och vi tvekar i flera korsningar. Ibland får vi vända. Det är antagligen därför vår hastighet för dagen är väldigt låg. Vi kommer nätt och jämnt framåt. Eller också sitter gårdagens tur kvar i kroppen.
Kalmar. Rinkabyholm. Ljungbyholm. Söderåkra. Torsås. Appleryd. Kristianopel. Det finns en väldigt vacker landsbygd i vårt land. Det finns också mycket obebygd landsbygd i vårt land. Det finns också många tomma hus och många hus till salu. Det finns plats för fler, ser det ut som. Landsbygden skulle också må bra fler små butiker som säljer mat och dryck, så att man kan bo där ute på landsbygden utan bil. Finns butikerna nära klarar man sig ju gott med cykel.

Kristianopel är en mycket charmig liten håla. Turismiserad så det skräller om det, men med charm i motsvarande mån. Ja, absolut en plats att besöka.  

23 juli 2014. Kristianopel – Jämjö – Gängletorp – Lösen - Verkö - Karlskrona – Verkö. 69 km. Nattfärja mot Gdynia, Polen.

En kall natt i en stuga på Kristianopels camping. Stugan hade onekligen förbättringspotential (mht prislapp och trivsel). Rullgardin för dörrfönstret hade förhindrat insyn. Torklina under tak för handdukar, väggspegel, galgar och en klädställning är små ting som skulle förbättrat stort. Bättre städutrustning nära stugorna skulle också förbättra städningen. Nattmusiken från puben hade vi också klarat oss utan, förstås. Vi var ju där för att sova, inte för att partaja. Nåväl, vi sov gott (när vi väl somnade), även om jag frös ganska ordentligt under natten. 

Vid 0930-tiden var det dags för avfärd. När vi är påpackade och klara upptäcker vi att en av cyklarna har punktering (Leifs framhjul). Vi undrar hur, Leif byter raskt slang och snart är vi på väg ändå. Det är sol, medvind och ljuvligt väder.

Vi trampar vidare söderut längs fina små vägar och cykelvägar. Trafikmilt. Fikastopp framåt lunchtid på en kyrkmur i Lösen, någon mil före Karlskrona. När vi fikat klart inser vi att vi borde kyrk-fikat, eftersom kyrkan var öppen och välkomnade på fika. En kopp kaffe hade ju smakat gott. 

När vi närmar oss Karlskrona missar vi avfarten till Verkö, där färjan går. Av en händelse upptäcker vi Gdyniaskylten på vägen (när vi står och velar på cykelvägen) och får vända. Fler km i benen ger förstås bättre styrka och kondition och tid hade vi gott om. Vi köper färjebiljetter och förundras över hur dyrt det är, det är inte som en Ålandsresa precis. Sedan trampar sedan in till Karlskrona för mat, cykelpump och lite frukosthandling så vi inte står helt med helt tomma magar när vi anländer till Polen i morgon.

Efter morgonpunkteringen konstaterade vi att vi behövde en ny pump eftersom våra cyklar har olika ventiler. I ett köpcentrum tittar vi in på Intersport. De har bara kläder och inga cykelprylar. Vi frågar efter Team Sportia, men hänvisas till Biltema. Senare upptäcker vi att Team Sportia ligger bara en liten bit ifrån Intersport-butiken. Intersportbutikens servicebrist förundrar, för inte kunde det väl vara så att de inte visste att Team Sportiabutiken låg där den låg? Team Sportia utmärker sig förstås också. Ibland med plus och ibland med minus. I Vansbro var det minus, ocker med röd lapp och ingen medlemsrabatt till simmare som måste ner i kallt vatten. I Karlskrona var det plus, fin pump med 10% rabatt och inget krångel. 

”Jag skall aldrig handla på Intersport igen, när de inte kunde hänvisa till Team Sportia några hundra meter bort”, säger ressällskapet.
”Jag skall aldrig handla på Team Sportia igen sedan de blåste mig på medlemsbonus och tog extra saftigt betalt i mässan i Vansbro, där man verkligen tror att de har bra priser”, sa han häromveckan. Nu handlar han glatt ändå. Man skall ju ändå ha det man skall ha, även när servicen eller principerna är mindre goda.

I hamnen, Verkö, i väntan på färjan träffar vi en polsk pappa som är ute och cyklar med sina små söner. Ungarna är i 7-års åldern och har cyklat från Karlskrona och en bit på Öland. De har varit ute i ca 1½ vecka. Vi imponeras över bedriften och ungarnas cykelglöd. De verkade ha stor glädje av varandra. Imponerande och duktig. Man blir glad av sådant.

Ombordstigning. Avfärd från Karlskrona kl 2100. Nu får vi hoppas att resten går som tänkt.

A..- Livet är en fantastisk gåva, sa en kvinna jag intervjuade en gång. 
- Det är gratis, alltså nåd, fyllde hon i.
Det finns stunder när man är benägen att hålla med, tänker jag nu.

Inga kommentarer: