måndag 10 december 2012

Sortera eller bränna?

Så. Detta är då en fråga till Naturskyddsföreningen eller till en natur-/återvinningskompetent individ som läser detta.

Vi sopsorterar. Mjölkförpackningar, papper, plats och plåt åker i olika behållare och vi försöker sortera allt som går att sortera. Matrester komposteras. Resten åker i soporna, vilket inte blir så mycket.

Vi möter någon som håller värmen i sitt hus genom att elda. Det visar sig att de eldar allt som går att elda. I detta ingår också något av det vi slänger i vår kompost och väldigt mycket annat.

Nu är min fråga; Är det naturvänligare att elda alla förpackningar som går att elda - alltså som brinner upp - eller är det naturvänligare att sopsortera. I frågan behöver också hänsyn tas till transporter till sopsorteringsstationen, hämtning därifrån och användningen av återvinningsprodukterna - ställt i relation till att det eldas sådant som inte skall eldas.

A..



Naturkontakt. Intressant.  Bloggkartan NorrtäljeNyligen.seBlogger.comKnuff bloggar.  Knuff om sopsortering - eldning -  Bloggare om kompostering - sopsorteringsstation   ...  

1 kommentar:

Mattias sa...

Om man gör en livscykelanalys för varje enskild produkt eller förpackning kommer man nog till olika svar. Även det du sorterar bränns nog till stor del.

Även om PET flaskor blir nya flaskor eller andra produkter, kartong blir ny kartong och glas återvinns osv.

Men betänk att när "avfall" bränns i ett värmeverk så renas avgaserna - när du bränner det hemma så skickar du gaserna rakt ut i atmosfären. Om man tittar lokalt så står eldande för matlagning för väldigt stora utsläpp.

Bara några lösa tankar så här på kvällen innan det är dags att sova. :-)