söndag 16 december 2012

Julfritt...

Julfritt
John Grisham
Albert Bonniers förlag
2002
Isbn 91-0-058031-7

Tänk dig ett år utan jul. Att inte behöva trängas i varuhusen, gå på julfester, äta en massa fet mat, få julklappar som man inte vill ha. Allt det där är just vad Luther och Nora Krank vill slippa när de bestämmer sig för att, för en gångs skull, strunta i att fira jul. De kommer inte att bjuda in grannarna på det traditionella julkalaset, de kommer att vara de enda på hela gatan som inte kommer att ha några juldekorationer eller någon julgran. När det väl blir jul ska de ha gett sig iväg på en härlig kryssning i Karibien. Men att strunta i julen är inte fullt så enkelt som de tror – de upptäcker snart att det kan få vådliga konsekvenser…

Julfritt är en dråplig skildring av det kaos och den hysteri som blivit en del av jultraditionen. En klassisk saga för vår egen tid.


Ja, så beskriver förlaget boken Julfritt av John Grisham. Eftersom jag alltid våndas i juletid verkade detta vara en passande bok för mig. Så, jag gav mig i kast med att läsa den. Den gav mig en hel del funderingar och tankar kring hur julen är, hur människor tillsammans är, hur grupptrycket kan frodas och skapa olustigheter och hur traditioner kan utvecklas till något mycket märkligt. Till syvende och sist påverkar också våra barn oss i väldigt hög grad. Kanske särskilt i juletid. Å andra sidan kanske det är vi själva som har medverkat till att skapa de önskningar som barnen har kring denna högtid.

För mig står julen för övermått och måsten. Ett övermått som jag mest ser som ett slöseri i en orättvis värld. Det är övermått och måsten som jag gärna är utan. Däremot är jag inte gärna utan mina barn i denna tid. Barnen, som nästan är mitt allt. För vad vore jag utan dem.

Så som Luther och Nora, tänker jag mig nu en tid utan julhets och spektakel. Om det nu är praktiskt möjligt.

Anette Grinde
 

Boken Julfritt står nu i min till-salu-hylla. Den säljs i begagnat (men fint) skick; Pris 38 kr + frakt. 

Länkar & sånt;  
Adlibris - Bokus - ... Wikipedia om Julfritt. Knuff om böcker.   Intressant.  Bloggkartan NorrtäljeNyligen.seBlogger.comKnuff bloggar.  Knuff om Albert Bonniers Förlag - Julfritt -  Bloggare om  julfirande - bonniers -  ...  


Inga kommentarer: