onsdag 7 april 2010

Glad Hälsa...

Glad Hälsa är att må bra i livet. I detta ligger att må bra i det vi gör och att göra sådant vi mår bra av.

Vi mår bra av att äta rätt. Att äta rätt och bra tillför till vår hälsa.

Förutom att mat är en nödvändighet som bränsle för vår kropp så är det också något som kan skapa sociala relationer. Eller hålla oss ifrån dessa. Detta i sig kan vara beroende av hur vi mår och därmed även hur vi förhåller oss till andra människor som finns omkring oss. Människor behöver andra människor omkring sig.

Mat är något att göra tillsammans med andra. Med färg och med glädje. För mat skapar mer glädje när den är i färg. Med färg och med vacker design. För visst är det fantastiskt med ett vackert dukat bort, med ljus och servetter, med grönsaker och tilltugg och en vackert upplagd måltid - i jämförelse med det vi ofta raskt hafsar ihop som landar i en hög på tallriken, eller ibland t o m äts direkt ifrån matlådan. Det vackra skapar onekligen en bättre miljö - det skapar glädje för vår dag.

Vi mår bra av att vila, att reflektera och att meditera. Förutom att vila är helt livsnödvändigt, så är det också något som är riktigt ljuvligt skönt. Tänk, att bara få lägga sig och sova. Sova tungt och tyst. I lätta, ljusa och rena rum, med ljusa tankar och med en utvilad kropp som ett fantastiskt resultat.

Vi mår också bra av att röra på oss. Aktivt, med hela kroppen. Aktivt i frisk luft. Det finns mängder av sätt att röra på sig. Promenader. Stavgång. Golf. Löpning. Simning. Eller yoga. Eller marathon. Vi gör helt olika saker, utifrån de vi är, utifrån de vi vill eller tycker att vi kan. Men - vi kan ändra oss. Vi kan, nästan från en dag till nästa, göra helt andra saker. Bara av nyfikenhet eller av helt andra skäl - som vi aldrig behöver redovisa mer än för oss själva.

Det är möjligt att skaffa nya intressen, nya vänner och idka nya aktiviteter. Det kan verkligen tillföra ny glädje till din dag.

Vi mår bra av att motionera vårt huvud. Våra tankar. Vårt intellekt. I samtal. I läsning. I utmaningar. Och med oss tillsammans.

Mat. Och dryck. Vila. Motion. Reflektion. Vi kan inte välja bort delar av detta. Det är pusselbitar i livets pussel. Det som skapar helheten. De finns där i ett vackert samspel - de skapar hälsa. Det kan göra oss till glada människor. Om vi förhåller oss så. Gör vi inte det kan det göra oss till riktiga grinollar, vilket inte får oss att må särskilt bra. Nyckeln, tillsammans med nödvändigheterna, är kanske förhållningssättet. Som i hur vi faktiskt är - justerat med en egen attityd. Som förstärker vårt egna sätt. I positiv riktning eller i negativ.

A ...

Inga kommentarer: