torsdag 8 april 2010

Missnöje kring tidningsinsamling

I dag skriver Norrtälje Tidning om missnöjet kring tidningsinsamlingen. Det har gått en vecka sedan den nya ordningen införts. Den som innebär att människor nu slänger sina tidningar i hushållssoporna eller eldar upp dem i sina spisar. Eller lägger dem i fel sopsorteringsbehållare där övriga sorteringscontainrar finns. Det leder till miljöförstöring, ett felaktigt resursutnyttjande och ökade kostnader.

Jag ber de politiska krafterna i Norrtälje kommun att samla sig och i ett gemensamt beslut återbörda tidningsinsamlingsuppgifterna till föreningsvärlden. Det var en viktig inkomstkälla för idrotten. Det gjordes med skarpa ideella krafter och ett fantastiskt engagemang. Och - det fanns en tillgänglighet för medborgarna, vilket gjorde att det användes just så som det ska.

Nu finns det ingen - av mig känd - insamlingsplats någonstans efter min väg. Jag måste åka en omväg eller en extra resa. När jag nu finner en ny plats i "staden". Med resultatet att det inte blir av, inte hinns med och kostar mer i såväl tid som i pengar. Mina dryga två mil in till "staden" känns onödiga att åka fler gånger än nöden kräver.

Detta känns som ett riktigt tokigt beslut - att ta insamlingsmöjligheterna från föreningarna, att ta tillgängligheten från medborgarna, att skapa nyordningar som inte fungerar och riskerar ökande kostnader för kommun och medborgare samt att genom denna kommersialisering skapa förutsättningar för en sämre miljö.

Nej, det känns verkligen som ett riktigt tokigt beslut. Jag ber er - återbörda med skyndsamhet tidningsinsamlingen till föreningsvärlden. De behöver den - och vi, som medborgare, behöver den.

A ...

Inga kommentarer: