torsdag 31 december 2009

Jag minns sommarens Veteran SM i Friidrott...

Jag minns sommarens Veteran SM i Friidrott. Det gick i Norrtälje. Där fanns mängder av människor med ett leende på läpparna. Där fanns tävling och där fanns lek. Där fanns allvar. Där fanns ris och där fanns ros. Där fanns tävlande som gjorde sitt bästa och lite till. Och där fanns en mängd ideellt arbetande funktionärer som lade manken till för att tävlingarna skulle följa program och regelsystem på bästa möjliga sätt. För allas väl.

Klasser från Män/Kvinnor 35 upp till - hör och häpna - Män 90! och Kvinnor 75. De fanns alla på plats. De sprang mellan 100 och 10 000 meter. På sitt sätt och med sin takt. De kastade vikt, spjut, slägga, diskus och kula. De hoppade längd, tresteg och höjd. Och de sprang över hinder. Såväl egna som välvilligt utplacerade.

Där fanns plats för alla sorters veteraner. Där fanns tävling och lek. På ganska stort allvar, men med ett leende i mungipan. Alla var där för att de förmår skapa en meningsgull och aktiv fritid. Med hälsa och kraft, för välmående och livskvalité. Och för ett långt och kvalitétsfyllt liv.

Detta bör alla människor göra. Röra på sig, för ett långt, hälso- och kvalitétsfyllt liv. Friidrott är ett sätt. Orientering är ett annat som inbjuder alla människor att delta. Dans är ytterligare en. Det behöver inte inkludera tävling, men det bör inkludera rörelse.

Det finns många, många andra sporter och aktiviteter som rymmer - rörelse, gemenskap och glädje i utövandet. Jag vill uppmana var och en att ansluta sig till en aktivitet som kräver rörelse. Gör, ni själva, och uppmana era barn och föräldrar - igen och igen att ansluta och hålla sig till aktivieter som kräver rörelse. Inte bara, såklart, men just detta måste vi göra. För vår hälsas skull.

Sommaren 2010 står Veteran SM i Friidrott på Öland. Högby IF står som arrangör. Många står redan i startgroparna för att anmäla sig till spring, hopp och kast.

Jag vill härmed uppmana alla Ölänningar att bistå Högby IF i detta arrangemang. Gör det genom ert deltagande. På plats och till start. Och gör det genom ert engagemang för arrangemanget. De behöver kanske funktionärer eller sponsorer. De behöver kanske fix av anläggning och åskådarplatser. De behöver kanske en starter, varvräkare, tidtagning, prisutdelningsblomster eller en speaker som berättar vad som händer.

För er som inte deltar som aktiva eller som funktionärer finns det plats som åskådare. Som deltagare är det roligt med glada tillrop från publiken. Det välkomnas gärna.

Så. Skriv nu in den 6-8 augusti 2010 i er kalender. Då är det helt enkelt Löttorp som gäller. Och kontakta Högby IF för rätt uppgift inför det kommande evenemanget. I god tid före.

Anette Grinde


- regler kring friidrott
- veterantävligar
- mm
Publicerad i Ölandsbladet 2 januari 2010

Inga kommentarer: