söndag 13 december 2009

Dolly vann drever SM i harjakt!

Aldermyrens Dolly tog storslam och vann harhunds SM 2009. Stockholms Dreverklubb stod som arrangör. Med diplom och en skimrande välputsad pokal pustar nu Dolly ut i Bredsättra efter en nosande och jagande dag (den 4 december 2009) i vackra Roslagen. På jakt efter hare, och inget annat än hare - på rätt sätt, med rätt uthållighet och utan att stirra på annat än just det lyckades Dolly med just det som husse så hjärtligt längtat efter. Att stå högst på pallen, stolt och glad vid hundens sida.För att klara detta bedrift krävs goda anlag och ett tåligt sinne. Det krävs en god tränare, som i stolt, kunnig, uppmuntrande och trägen. Det krävs en riktigt god nos och det
krävs att man är riktigt nätt och rask. Det krävs därtill åtskilliga timmars träning. Inte lite då och då. Utan väldigt mycket mer. I ur och i skur. I sol och i snö. Med glädje och med munterhet på ängar och över stock och sten.

Roslagen är ett perfekt övningsområde. Där finns djur och där finns natur. Där finns skog, äng och sjö. Där finns harar runt om i bygden. Just så, som det skall vara. Aldermyrens Dolly, med Leif Floge som följeslagare, är ofta ute och nosar efter hare. Dolly lyssnar noga efter Floges instruktioner att inte intressera sig ett dyft för de rådjur som finns i trakten. Det är bara harens skutt och tvära kast som får fånga Dollys intresse. Allt annat är helt enkelt förbjuden mark.

Dolly är 6 år gammal och har tränats i ca 5 ½ år. Ett idogt nosande i markerna runt Bredsättra och på andra platser, på träning, tävling och i jakt har skett genom årens lopp. Som goda kamrater har de gått i markerna. Som vi nu kan se - ger övning färdighet. Som goda kamrater har de nu nått ett av sina mål. En fin utmärkelse och en fin pokal för hyllan därhemma.

Nöjda och glada. Med en SM pokal i hyllan njuter de nu i höstrusket i Roslagen. Som grädde på moset får Leif Floge och Aldermyrens Dolly delta i Landskampen i Finland 2010. Detta tack vare det fina resultatet i detta SM.

Nu väntar fortsatt träning och fostring. Det vankas en massa nosande efter hararna i bygden. Utan att ge upp i förtid eller att sukta efter annat. Nu är Dolly och Floge på gång. Mot nya utmärkelser i nosandets, smygandets och jaktens ädla konst.

En vacker hund, med en fantastisk nos och ett helt rätt sätt får beröm, diplom och pokal.

Ord & Bild; Anette Grinde
Publicerad i Norrtälje Tidning 2009-12-15

Inga kommentarer: