tisdag 28 december 2010

29 dec. Varkala - riktning norr eller nordost...

Avfärd från Varkala ca kl 0900. Frukostade ordentligt (ca 180 rup). Redo för resa på indisk väg, men först en bankomat eftersom Varkala slukat minst 14 dgrs reskassa på tre dagar.

Kallambalam

Så är vi åter i trafikkaoset och dammet efter vägen. Det är varmt idag. Ungarna är pa väg till skolan.

Vägen (& flera bilar) är kantad av gula flaggor.

Kollam district - Kerala.

Parippally

En mindre demonstration ropar slagord på gatorna. De bär röda flaggor, med hacka/skärasymboler på.

Strax senare möter vi ett längre '"tåg" med helt gulklädda människor, med gula flaggor. En vagn med en stor bild på åker före.

Chattannoor.

Flera gula flaggor och gulklädda människor. De verkar vara någon form av demonstrationsdag eller kanske en partirörelse.

Kottayam

Ett LÅNGT gult "tåg" går genom staden. Vi svänger nordost på en midre väg.

Kannanalloor

Kureepally

Plötsligt finner vi vägen vara riktigt bra skyltad. Vår riktning står utmärkt på skyltar igen och igen. Det är en ovanlig upplevelse.

Perumpuzha

Kundara

Åter ett långt gult gäng människor. Kvinnor & man, sannolikt promenerande för sitt partis skull.

East Kallada

Jag förundras ständigt över allt det manuella. Att bära, att blanda, att lyfta stolpar, att tvätta och att bygga vägar. Allt görs med mäns och kvinnors kraft och slit. Med frånvaro av maskiner. Och med höga och väl lastade lass.

Bharanicavu (kl 1130)

Chai (te) och mariekex innan vi åker vidare norrut.

Chakkuvally

Vi ser åter gummimattor efter vägen och gummiträd med koppar hängande på sig, vid sidan om vägen.

Thekkemuri

Det är väldigt sparsamt med kor och getter. Vi ser knappt några alls.

I de trakter vi besökt har solen flödat. Hotellen har tagit ordentligt betalt för elslukande AC-anläggningar. Vi har dock inte vid något tillfälle sett solfångare. Det känns synd, med så mycket solkraft tillgänglig.

Charumoodu

Jag sitter och njuter av landskapet och Indien. Jag glömmer att jag ansvarar för kartläsningen och Leif kör tappert vidare.

Mankamkutzy

Tazhakara (kl 1300)

Det är ständigt kopiöst många skyltar efter vägen - men det är sällan någon som vi har särskilt stor nytta av.

Puthiyakavu - Mavelikkara

Riktning Tiruvalla, för färd öster om "backwaters" i Alleppey.

Mannar

59.07 rup/liter

375 Rupier + 6.35 liter. Oljekoll ok. (kl 1320)

I Indien småtankar mc, moppe och rickshorna. 50 rupier eller kanske 100 om de slår på stort. Rickshan fyller en halv plastflaska och drar vidare med sin kund. Vi fyller tanken full och är därmed ovanliga kunder.

Thiruvalla

Idag är många av husen stora och fina. Ordentligt målade och i god ordning. Vi uppfattar Kerala som en delstat med bättre standard generellt än i Tamil Nadu.

Det pågår också en hel del nybyggnationer - nya, stora, fina hus växer fram allteftersom.

I distriktet Kottayams sydvästra hörna ser vi åter risfält som gröda. Någon vandrar fram och åter över fältet med en besprutningsdunk på sin rygg. Och en duschspruta i handen. Man undrar en del över personskydd och växtgifter.

1440. Lunch i Changanacherry. Biryani, veg. Porotha. Vatten. 95 rupier. Gott.

Changanacherry

Bensin i tanken och mat i magen skapar onekligen skillnad för färden på vägarna i Kerala (som är väldigt mycket bättre än vägarna i Tamil Nadu.

Vägarbeten pågår. Grabbarna sliter med grus, asfalt och arbetet är varmt, tungt och smutsigt.

Kottayam (16 km till Kumarakom Bird Sancutary).

Hastigheten sjönk fran 60 km /tim till 20 km/tim. Vägen blev tokigt usel.

Jahaja. Kumarakom visade sig vara ett lyxlirarställe. Rummens prislapp var för hög för vår budget, så vi drog vidare. Då kom ett kort och kraftigt regn och mörkret närmade sig. En viss oro inföll och vi hastade vidare, i den mån det gick att hasta på den usla vägen.

Vi nådde Vaikam strax före mörkrets ingång och fann ett rum på ett sunkigt Tourist Home (350 rupier). Målgång ca kl 1800.

En rolig händelse idag var när ca 300 ankor plötsligt tvingade oss till broms. De "rann" över vägen i en riktig ström.

"Backwaters"-miljön i dessa trakter är förundrande. De säljer husbåtsvistelser för dyra pengar (& finner det det förundrande att vi är helt ointresserade av detta).

Ett glädjeämne idag vara att vi hade ett gott humör trots att regnet öste ner, mörket närmade sig, hotellet kostade mer än 8000 rup och vi därmed var bostadslösa. Vi fick färdas vidare och ett bra humör var då bra att ha.

Backwatersomradets alla kanaler, alla båtar och affärsverksamheten kring vattnet är glädjande att se (även om de ibland är påstridiga).

A..

1 kommentar:

Anonym sa...

Hej! Nu har vi hittat bloggen, kul att läsa, känner igen miljön. Ni verkar ha det bra. Lycka till i fortsättningen. Kenneth o Inger