tisdag 14 december 2010

11 dec. Kovalam - Alleppey

Vi färdas norrut från Kovalam. Vi färdas idag med taxi till Allepey (Alappuzha). Den är en färd i en kaotisk trafik, till synes utan förutsebara regler. Resan är ca 160 km.

Här finns mängder av extrema ruckel, sida vid sida med mer acceptabla butiker, hotell och bostäder. Skillnaderna är emellanåt enorma.

Enligt info från taxichauffören så drabbades Kovalam inte alls av tsunamin. Stränder och byar längre söderut drabbades dock stort.

Man blir lagom förvirrad och osäker när chauffören möter en ny person och bil när vi åkt en god bit. Han säger att det är hans bror och att han skall ta oss resten av vägen. Vi byter bil, är lite nervösa en kort stund men finner sedan ro i den fortsatta färden - trots den kaotiska trafiken.

Vi finner ett "homestay" (vägg i vägg med YMCA). Hu, nåväl, en natt får vi väl härda. Myggnät upp, kall dusch och en fläkt som låter som om den är på väg att trilla ner från taket.

Resan blev lång. Ca 4 timmar i taxi, utan rast och vila (vare sig för taxichauffören eller för oss). Trafiken är hektisk och kaotisk. Omkörningarna är helt osannolika. Det är vänstertrafik och det är en helt makalös ljudnivå. Det tutas ständigt för uppmärksamhet.

Vi kom fram till Allepey en stund efter kl 1500. Vi letade hotell en stund och sedan värkte magen av hunger. Vi gick ut i det bullrande vimlet. Här finns färger, sprakande färger. Här finns mängder av ljud och en makalös intensitet. Vi log. Detta är avsevärt trivsammare än turiststrandens tjat.

Efter en stunds restaurangletning fick vi syn på en ljus kvinna. Hon var svensk. Hon var ute på sin "pensionärsgratulationsresa" - hon fyllde 65 år den 8 oktober. Hon var ute på en 3 månaders ensamresande i Indien. Imponerande skarpt. Hon skulle flyga hem den 20 december.

Hon rekommenderade en matplats/restaurang och vi gick dit. Hon gjorde oss strax sällskap och gladde oss med berättelser om sin resa från norr och söderut, på västra sidan av detta väldiga land.

Allepey/Allepuzha. Här finns "backwaters" med mängder av turistbåtar (husbåtar). Någon säger att den andres båt kan sjunka och att deras är bäst. Det är dyrt och det blev många nej från oss. Vi letar och funderar vidare till en annan dag.

Anette Grinde ... . . .

100 rupier = 16.70 sek
Diesel kostar här 41,51 per liter.
Kovalam - Allepey taxi 2800 rupier
Frukost 300 rupier
Hotell Allepey 600 rupier
Middag 115 rupier

Inga kommentarer: