tisdag 21 december 2010

20 dec. Riktning syd.

Vedaranniyam. Tamil Nadu.
Hotellnotan på 210 rupier blev 315 rupier vid avfärd. Vi skakar av oss irritationen vid stadsgränsen. Avfärd utan frukost 0740.

Dagens distrikt torde bli; Nagappattinam, Thruvanur och Tjanjavur.

Det har regnat i natt. Vägbanan är fuktig. Morgonljuset är vackert och himlen är blå. Molnen syns vid horisonten, men vi hoppas på en fin dag.

Människorna är på fötterna. Butikerna är öppna, barnen på väg till skolan, någon tvättar, osv.

Vi möter "gårdfarihandlare" med en kärra full med köksutrustning och en cykel med bastmattor.

I dessa, sumpmarksblöta, trakter finns mygg. Det känns bra att ha tagit sprutan mot Japansk Encefalit, då det har visat sig att hotell och boenden många gåner har en helt annan standard än vad vi tänkt oss. Restaurangerna också. Men sova och äta måste man ju. Ändå.

Bussnätet verkar vara väldigt väl utbyggt. Det passerar alltid bussar på varje väg och i varje by. De hörs ljudligt varje gång de är på ingång. De äger vägen och skall alltid fram först.

Adirampattinam.
Ungdomar med skolböcker vandrar efter vägen. Det är glädjande att se alla barn och ungdomar som går till skolan.

Leif har idag "hittat" signalhornet och tutar frenetiskt på Indienvis på getter och bilar som behöver uppmärksammas på vår existens. Det ligger en hel del djur och vilar på vägen.

I dessa trakter ser vi många kärror förspända med två oxar.

Rajamadam.
Landskapet är platt. Risodlingarna och oxkärrorna är många.

Mallipattinam.
Havet är alldeles stilla.

Manora.
En fantastisk liten försvarsanläggning vid kusten. Den byggdes 1814 och är i gott skick. Inträde 5 rupier (30 rupier och ett långt formulär krävdes för kameran, så vi avstod från att använda denna).

Nu burrar de mörka molnen ihop sig. Vi kan säkert förvänta oss regn idag.

Vi färdas nu i direkt anslutning till kusten. Riktning syd. Vi ser platser med många exakt likadana hus, som en stugby. En bred flodbädd har bara en smal fåra med vatten i sig. Har de lett bort vattnet till annat, tro?

Ungarna leker och badar i månhga av vattendragen och i de uppdämda dammarna.

Det finns många barn i de skolor vi passerar.

Plötsligt ser vi en solfångare - i anslutning till en damm. Märkligt. Det är den första (& den sista) solfångaren vi ser på denna resa.

Kattumavadi (distrikt Pudokkottai).
Vi svänger västerut mot Arantangi. De torkar här fisk på vägbanan. I Arantangi sägs det finnas boende för resande turister (- där finns en jvst).

Klockan är kring 12 och det är riktigt varmt. Vi färdas mil efter mil efter mil. Landskapet är helt och totalt platt.

Arantangi. Distrikt Pudokkottai.
Målgång ca kl 1330. Hotell 500 rupier - jysst skick. Ibland är det svårt att få rätt svar. Den förste säger att det finns boende i stan. Nästa säger att det är nedlagt och nästa berättar att det ligger strax bortom nästa korsning. Tur - att vi frågade igen. Vi var mycket trötta efter föregående natt, som nästan blev helt utan sömn.

Vi ser på kartan att hela den östra delen av Tamil Nadu består av lågland. Där finns många områden där man "dammat" in vattnet, t ex för risodlingar och saltutvinning.

De fattigaste människorna bor praktiskt taget i vattnet, i dikena precis nära vägen. En liten, liten vattenhöjning må leda till blöta inne i hemmen.

Middag. Chapati och grönsaker. Idag läsk för att kunna få dricka ut flaskan istället för ur allmänt glas. Ordentlig middag! - 114 rupier.

Nattning tidigt.
Friska. Hela. Lyckliga. Glada.

Anette Grinde ... . . .

Inga kommentarer: