tisdag 14 december 2010

13 dec. Fort Cochin - Kerala

Fort Cochin - Kerala.


En heldag med ricksha. 120 rupier = ca 20 sek. Guide och transport runt staden (som är mycket liten). Besök i kyrkor, tempel och synagoga. Och ett vackert museum.


I ena stunden ter sig tingen riktigt billiga och i nästa ganska dyra. De står helt enkelt inte riktigt i rimlig proportion till varandra. Eller kanske är det så att de fattiga ber om små summor för sina tjänster och de rika ber om stora summor. De kanske helt enkelt ser att det kan göras.

Här finns kinesiska fiskenät. De är fast förankrade på en stor och gles brygga. En stor håv som kräver flera man för att manövreras. Den är konstruerad som en stor sänkhåv som skopar in fisken. Den fungerar genom vikter och motvikter, är uppbyggd med hjälp av träramar och pålar. Pålarna kan vara upp till 30 meter höga.

Vid högvatten sänks näten ner i vattnet med hjälp av stenar som vikter. Vid upptag nås, vid någon brytpunkt, en jämvikt som gör det lätt att få upp nätet ur vattnet. Sedan gäller det att hinna före fåglarna vid bärgningen av fångsten. Det är en spännande konstruktion. Fisken såldes på strandpromenaden i enkla stånd. Den hölls kall genom att delvis och upprepat täckas med is. Något/några av stånden hade en restaurang i kvarteret bredvid, där fisken kunde tillagas enligt önskemål.

Anette Grinde ... . . .

Inga kommentarer: