söndag 15 augusti 2010

Veteranerna intog Högby idrottsplats...

Nu har det gått en tid sedan tävlingarna var till ända på Öland. Veteran SM i friidrott arrangerades av Högby IF. Den 6-8 augusti 2010 roade sig veteranerna för fullt på idrottsplatsen i utkanten av Löttorp.

Veteraner är idrottare i ålder 35 och uppåt. De äldsta har passerad 90-strecket. Där fanns löpgrenar, liksom hopp och höjd. Och där fanns kastgrenar i mängd. Där fanns skratt och stukningar. Där fanns nervositet och haltande fötter. Där fanns form och gnissel om oform. Framförallt fanns där en omåttlig glädje i att få leka, tävla och träffas - på lekande och riktigt allvar.

Nya tävlande stod på startlinjen. Människor som nästan aldrig tävlat förr, och människor som inte tävlat på bana förr. Och gamla rutinerade rävar stod på startlinjen. Sådana som tävlat nästan genom hela sitt liv. Sådana som stått för stora framgångar i sina tidigare levnadsår, någon för länge, länge sedan och någon alldeles nyss.

Arrangemanget var bra. Tider, resultatrapportering, prisutdelning, varvräkning, mm fungerade utan märkbara problem. Festen på lördagskvällen var god - såtillvida att maten var god och innehållet var hämtat från lokala producenter. Underhållningen tilltalade inte alls min smak, men kanske tilltalade den någon annans.

Summa summarum var detta en synnerligt trevlig helgaktivitet. Glada vänner. Ett gott arrangemang. Många fantastiska funktionärer och en aktivt skarp arrangörsförening. Därtill en en personlig utmaning. Detta gör jag mycket gärna igen.

Nästa sommar går arrangemanget i Skellefteå. Då gäller det nya tag. Det ser vi verkligen fram emot.

Det är förundrande hur många människor som är engagerade i ideella föreningar. Det är förundrande hur många möten det kan generera.

Det är förundrande vilken fantastisk kraft som ligger i detta. Detta bör vi gynna, låta växa, uppmärksamma och skapa än mer av.

Det är något att minnas för alla politiker som nu arbetar för att säkra sina uppdrag. Minns alla människor som arbetar i föreningarna i bygden. Minns deras kraft och engagemang. Minns vad de gör för sina medmänniskor. På ledig tid och med brinnande glädje.

Anette Grinde

Inga kommentarer: