onsdag 25 augusti 2010

En ljuvlig stund....

En ljuvlig stund är när arbetet i stan är över för dagen. Då, när jag får dra på mig träningskläderna och ta mig hemåt med egen kraft.

Det är ännu kortbyxor och en kortärmad tröja på, även om vädret snart säger att de långa måste på. Hösten närmar sig i rask takt.

Jag springer sakta genom staden, tråcklar mig mellan människor, cyklar och trafik. Jag tar mig sedan genom naturen i Haga och når så småningom de nordligaste delarna av parkområdet på stigar, över rötter och på ordentliga cykelvägar efter strandkanten. Det är mitt i staden men ändå mitt i naturen. Det är en plats som nyttjas av många, för spring, för tennisspel, för promenad, för lek, för grillning och annat socialiserande. En oas, nära stan, som nyttjas av många.

Jag fortsätter sedan en bit efter stora vägen, till jag kan svänga av ner mot sjöarna. Råstasjön (Solna) och Lötsjön (Sundbyberg) är två sjöar med ett rikt fågelliv. I Lötsjön finns smådopping, svarthakedopping och kricka. I båda sjöarna finns rörhönor. I Råstasjön häckar knölsvan, skäggdopping, brunand och en mängd sothöns.

På vintern hålls delar av sjöarna öppna, i omsorg om sjöarna och om fåglarna. Fåglarna är tama och flyger inte undan när man närmar sig. Man får tråckla sig fram mellan dessa och alla de människor som njuter av naturen runt sjöarna på sina löprundor, stillsamma eller aktivt aktiva kvällspromenader runt en eller två av de små sjöarna, som ju ligger "vägg i vägg" med varandra.

Efter rundningen av sjöarna är jag nästan hemma. I ganska sakta mak, med en samtidig stund för reflektion över dagen och livet, når jag slutligen hem. Det känns oerhört mycket bättre att ha sprungit hem, än att ha satt sig på t-banan utan egen aktivitet. Det gör verkligen skillnad.

På lördag är det fest i stan. Då skall tusentals människor springa tillsammans, i lag, och skapa mervärde för sig själva och för varandra. För mig blir det nästan premiär, men ser stort fram emot en god aktivitetsstund med vänner från Rånäs 4H.

Att springa kan rekommenderas. Det skapar helt enkelt avsevärt mer...

A ...

Inga kommentarer: