fredag 15 juli 2016

Forsbacka bruk (Gävle)

Dagens utflykt (15/7) gick till Forsbacka bruk, Tolvfors bruksgata, Lövudden 13 och Brittgården -  alla i eller i närheten av Gävle. På den sistnämnda platsen tittade vi mest bara från gatan, men vi var i varje fall där. Utflykten kan ses som en nostalgitripp eller som ett begrundande av historiska spår.

På Forsbacka bruk har släktingar verkat i tidigare led. Tolvfors bruksgata har passerats många gånger i ungdomens dagar och strax intill, på Lövudden 13 finns ännu den stora hallonhäcken kvar. Brittgården var stor och ståtlig, ligger i ett gammalt vackert stadskvarter. Huset har spelat roll för släktingar i tidigare dagar.

Forsbacka bruk ligger sydväst om Gävle. Bruken i Högbo, Oslättfors, Mackmyra och Forsbacka har betydelse i familjen Lundebergs historia.



Forsbacka bruk. Fantastiska skorstenar och stora stenbyggnader. Ja, här har det förstås sjudit av verksamhet i gången tid. Här måste det ha varit många människor och familjer som har slitit, stått nära hammaren som slagit och känt värmen från de varma ugnarna.
Forsbacka bruk ligger sydväst om Gävle - mer väst än syd.

År 1870 bildades Forsbacka Jernverks AB. Bruket moderniserades och byggdes ut. Ett nytt verk anlades. Detta rymde två masugnar, två rostugnar, bessemerverk med två konvertrar, ett valsverk och vällugnar. 

Det var tre familjer som stod bakom Forsbacka Jernverks Ab; Lundeberg, Elfbrink och Fogelmarck. De tre familjerna var släkt. De ägde också bruken i Mackmyra, Oslättfors och Högbo. Från dessa bruk kom malm- och kolleveranser till Forsbacka. Detta utgjorde grunden i järnframställningen. Kolet kom från brukets bönder och malmen kom från flera olika fyndigheter som bruken hade tillgång till, som t ex Bispbergs-, Norbergs-, Torsåkers-, Utö- och Tunahästbergs malmer. Transporterna till och från bruket löstes genom byggnation av järnvägen, som under början av 1870-talet drogs fram från Margaretehills station i Forsbacka på en linje som gick mellan Falun och Gävle.(Källa; historiebeskrivning på Forsbacka bruks hemsida 20160715)

På Forsbacka bruk finns ett arkiv om bygden. Här finns bilder, berättelser och tidningsurklipp i lådorna. Det mesta är också skannat och kan granskas på en lokal dator på plats. Ett fantastiskt arkiv. Jag hittade en bild av Gubben Grå - August Lundeberg - där. Dit vill jag åka och botanisera igen! Den aktuella bilden av herrarna visar sig vara exakt samma bild som jag själv har i mitt släktforskningsarkiv - på den bilden står det att den är från 1881. Fler bilder från Forsbacka bruk finns antagligen på Länsmuseet Gävleborg, säger den ansvarige på caféet på Forsbacka bruk. Museet är stängt just nu, men öppnar säkert igen vad tiden lider. 

Det var sparsamt med människor i caféet och hade så varit hela dagen - den sämsta på hela sommaren, sa den caféansvarige. Kaffet hade stått på hela dagen, så vi behövde inte betala för detta. Det var skäligt och vänligt.

I museet på Forsbacka bruk hittas bilder, likvagnar, modeller av bygden och annat från gammal och nyare tid. Här finns ett stycke spännande historia - det gör mig glad att se att de försöker bevara minnet av det som har varit. En fin plats, med berättelser om hur besvärligt många människor levde förr - för de fattigaste människorna fanns det verkligen inget enkelt liv. Ja, hårt och slitsamt, kallt och varmt, med en väldigt ovänlig arbetsmiljö. 












Detta är bruksbostadslängorna på Tolvfors bruksgata - som de ser ut 2016.

Tolvfors bruk var ett annat bruk, som (vad jag känner till) inte involverat familjen Lundebergs bruksengagemang. Järnbruket lades ner på 1890-talet och Tolvfors drevs istället som jord- och skogsbruk. Tolvfors ligger nära Lövudden, där delar av familjen Lundeberg har bott under ett relativt stort antal år. Vid besöket idag ringde jag på dörren på Lövudden, bad att få titta på trädgården. Den stora och fantastiska hallonhäcken finns kvar vid deras hus - ett hallon slank ner i min mage. Sist jag såg den vackra hallonhäcken borde ha varit tidigt 80-tal, någon gång där strax innan farfar och farmor lämnade jordelivet.

De gamla och vackra bruksbostadslängorna från Tolvfors brukstid - Tolvfors bruksgata - finns alltså ännu kvar. De är renoverade och används nu till bostäder igen. Fint.  












Anette Grinde
Utflyktsbesök vid Forsbacka bruk, Tolvfors bruksgata, m fl platser den 15/7 2016. 
Foto; Anette Grinde.


Länkar 
Kartbild Eniro - Tolvfors bruksgata + Valbo kyrka + Forsbacka bruk.
Forsbacka bruk
Tolvfors bruk - Gefle Dagblad
Tolvfors bruk - Järnriket
Oslättfors 
Oslättfors - i denna blogg
Högbo bruk
Länsmuseet om Tolvfors bruk
Forsbacka bruk - wikipedia
Christian Lundeberg (statsminister 1905) - wikipedia
Populärhistoria om Christian Lundeberg

Perspektiv på Patron - länk till skrift och forskning om Christian Lundeberg - skriven av Bo G Hall vid Uppsala universitet.




Denna bild fanns i Forsbacka bruks gömmor. Jag hade samma bild i mina. Gubben grå, trea från vänster i främre raden är identifierad (August Lundeberg), men övriga är det ännu inte. Kanske får jag se det som en uppgift. Det borde förstås inte vara omöjligt. Har de bilder & info på museumet i Gävle, tro?

Inga kommentarer: