lördag 7 maj 2016

Montreal - Kanada - 6 maj 2016

6 maj 2016. Montreal - Kanada.

The Mount Royal Cross - beläget på Mount Royal, i Montreal


Mount Royal Cross står på toppen av Mount Royal. Jag gillar kors och detta var stort nog att synas på mycket långt håll.

Jag gillar Montreal. Jag gillar Kanada om resten av landet är som Montreal. Idag har vi vandrat i flera timmar i Montreals stadspark - Mount Royal. Det är en hög kulle i staden med fina vandrings-, cykel- och springvägar. Kullen är hyfsat hög, skarp stigning sålunda. Där var många som sprang, promenerade och cyklade idag. Det var verkligen begripligt eftersom vädret idag var superfint, säkert en bit över 20 grader. Det skall jämföras med tidigare dagar som legat under 10 grader. I dag var det verkligen varmt och skönt.

Efter flera timmars vandring på berget tog vi oss ner till centrum av staden. Det var många som flanerade idag, många var sommar-lätt klädda. Shoppingcentrumen är lite roliga här, vi ser inte ute på gatan att det är ett sådant men om man går in i en oansenlig dörr så öppnar sig nya vyer där innanför. Mängder av affärer, restauranger, fontäner och andra roligheter. Det var lätt att gå förbi en sådan dörr, inte förstå att det fanns mängder av butiker i flera våningsplan där innanför.

När vi läser på wikipedia upptäcker vi att Montreal har väldigt mycket nederbörd, både sommar och vintertid. Vi upptäcker också att de har betydligt fler underjordiska shoppingcenter än de vi har upptäckt. Just det är grejen här - underjordiska shoppingcentrum. Ja, de kan förstås behövas om de har extremt mycket nederbörd.

Montreal kan rekommenderas för ett besök. Kanske går det ett maraton man vill springa här?

Den kanal vi vandrade efter häromdagen var en grävd kanal med slussar, ja, så är det ju oftast förstås. Ett stycke därifrån gick en större flod som var ordentligt strid. Just det, stridheten och nivåskillnaden, var antagligen skälet till att de grävt kanalen med slussarna för att ta sig förbi detta strida område. Hur skulle de annars kunna ta sig förbi?

A..


Länkar; 
Mount Royal Cross

Inga kommentarer: