måndag 2 maj 2016

Burlington (Vermont/USA) - Montreal (Kanada).
2 maj 2016. Burlington (Vermont/USA) - Montreal (Kanada).

Så har vi bytt land. Det durade i Burlington och det regnar i Montreal när vi närmar oss staden. Landskapet bytte skepnad när vi passerade gränsen mellan USA och Kanada. USA var bergigt, kulligt och mycket onyttjade blötområden nära floden som ofta följt vår väg. Så snart vi passerat gränsen till Kanada öppnade sig stora jordbruksfält, kullarna var borta och landskapet var mer platt. Landskapet blev helt enkelt helt annorlunda. Det är förundrande att se hur ett rakt streck på kartan, med ett nytt land och nya förutsättningar som följd, kan förändra bilden så radikalt. Ja, alla länder är olika, men det syns så tydligt att man passerat en gräns. Det är verkligen intressant.

Burlington, Vermont, som vi just har lämnat var en tydlig skolstad. Där fanns universitet, uppenbart ett stort sådant, och andra skolor. Vi såg många människor som promenerade, cyklade och tog sig framåt på andra sätt än med bil. Kring skolcampusområdet fanns bussar som transporterade studenterna runt omkring på campuset, så området var antagligen ganska stort.

Vi promenerade i morse in till universitetsområdet, där vi var rätt säkra på att bussen skulle gå ifrån. Det var tydligt på bokningssidan att vi skulle vara där i god tid. Vi stod där det var sagt att bussen skulle gå ifrån, även om det där inte fanns en busskylt som hänvisade till långfärdsbussen. Den skylten stod 4-500 meter därifrån. Vi väntade tålmodigt utan att någon buss kom. Eftersom vi var där i omåttligt god tid fick vi också vänta i omåttligt lång tid. Bussen var försenad och när den slutligen kom susande den raskt förbi vår plats utan att stanna. Vi fick springa de 4-500 metrarna till den lilla skylten längre bort. Tur för oss (& den tredje personen som skulle med bussen) att hade lite halvkoll även om vi var fellokaliserade (utan egen förskyllan). Nåväl, vi kom på bussen utan problem och färdades med denna till Montreal, Kanada. Här väntar nu nya äventyr, vad nu de kan vara.

Burlington var fint, kan rekommenderas för den som gillar en fin liten studentstad med fina omgivningar. Sommarsäsongen är förstås vädermässigt mer sympatiskt, men då är det sannolikt också att betrakta som högsäsong. Högsäsong innebär sannolikt väldigt många turister och väldigt mycket högre priser - för allt.

Så. Nu är vi i Montreal, Kanada.

A..

Inga kommentarer: