torsdag 5 maj 2016

Montreal - Kanada - 4 maj 2016

Notre Dame - Montreal. Det är lite förvirrande med en Notre Dame både här och i Paris. De är helt olika, förstås.


4 maj 2016. Montreal - Kanada. 

Drottning Elizabeth II är alltså monark i Kanada. Hon finns också med på 20 dollars-sedeln här i Kanada. Sedeln är riktigt fin, förutom att den är lite plastig snarare än tryckt på ett papper. Drottning Elizabeth måste ha det lite stretsamt att ha finger med i spelet i Storbritannien, Australien och här. När jag begrundar hennes uppgifter (på wikipedia) ser jag att hon har fler uppgifter än så. Hon är statsöverhuvud för 16 självständiga stater. Ja, att göra har hon nog.

Här i Montreal är det fint och rent. Vi upplever staden som en ganska liten stad, även om den nog är ganska stor. Det är lugnt och tempot känns milt och vänligt. Vi ser inget bilstressande, inga bilköer och trafiken är mycket lugn. Här är tilltalande ordningsamt. Jag trivs väldigt mycket bättre här än i USA.

Vi upplever prisnivån som något lägre här än i Sverige. USA upplevde vi som några snäpp dyrare än Sverige.

En spännande tanke är att Montreal är en hamnstad. Nere vid hamnen ser vi slussar som tidigare varit aktiva. De är inte längre aktiva, men har varit mycket aktiva i historisk tid. De har slussat båtar från floden som kommer västerifrån. Montreal har ingen havshamn. Det är en god bit till havet, men ändå ligger det ett par stora fartyg i hamnen. Är de gamla fartyg som ligger kvar eller finns det ännu en aktiv sjöfart är? Ja, kartan och historieböckerna tål att betraktas och funderas över för att komma fram till hur den historiska sjöfarten har sett ut liksom hur den ser ut idag.

Vi tror också att Montreal har en vacker vår att vänta, att staden blommar upp snart och vi ser att det förbereds för vårens och sommarens varmare dagar. Det är säkert än vackrare att vara här senare i maj och under sommaren - när det blommar, när det är varmare, när fler uteserveringar blomstrar och när folket kan flanera i en lite njutbarare väder.

A..

Vatten, vatten - fantastiska vatten ....

På en av huvudgatorna i Montreal har de lastat av en massa timmer. Det visar sig vara firande för långvarig (150 år) för  timmerflottning på floderna i landet. Jag kan tänka mig att det varit en omfattande flottning här. Timmer - är mäktigt och gör mig glad. Vad som inte gör mig glad är dock den stora skogsbrand som just nu pågår i västra Kanada. Den är stor och stark och äter stora delar av skog, hus och marker. Läskigt.En del av en vacker husvägg - väggmålningen är mycket större. Vacker.
Inga kommentarer: