lördag 2 mars 2013

27 februari 2013. Onsdag. Baleshwar – Chandipur (Orissa).

27 februari 2013. Onsdag. Baleshwar – Chandipur (Orissa).

Sovit uselt. Förkylningen bättre, men Leif känner en antydan till halsrasp. Vi hoppas att det inte bryter ut. Jag är genomtrött.

Omelette, rostat bröd, kaffe. Trots att vi är nästan helt rena på pengar lyxar vi till. Det finns säkert en bankomat i närheten. Attans osis, annars. Omeletten var fylld av grönsaker och också lite väl mycket kryddor. Kaffet mildrade gott.

Idag drar vi ost-syd-ost. Och hoppas att vi hittar boenden där. Vi måste dock först hitta en karta över West Bengal och en bankomat. (Ja, det första gick vi bet på, men det andra gick bra.)

0915. Avfärd. Vi virrar en god stund, navigerar fel och är ute ur staden en stund före 11. Ja, den var stor – men inte så stor.

Kl 1110. 17 km. En grävd kanal korsar vår väg. Den går – bra många mil – i nord-sydlig riktning och tar antagligen vatten från området sydväst om Kolkata. Området där har mycket vatten att sprida till andra trakter.

Kl 1134. 22 km. Nära kusten passerar vi ett stort militärområdet. Strax bortom är det mängder av räkodlingar igen. De tar mycket vaten och stora arealer i anspråk.

Kl 1150. 23 km. Chandipur. En turisthörna med ett märklig tidvattenstrand. Här rekommenderas ett besök. Vattnet kan försvinna 5 km ut. Nu är vattnet nära stranden och vi ser att det är väldigt långgrunt. Många kvinnor och några män samlar små snäckor på stranden, i stora högar. Lunch. Thali, vatten, kaffe (138 rupier). Behövligt och gott.

Kl 1430. Incheckade efter en tröttsam diskussion om pris, skatt, tider, mm (600 rupier).

Kl 1505. Vi går ner till stranden. Allt vatten är borta. Vi ser människor som små prickar långt, långt ut. Hur långt ut har vattnet gått?

Kl 1535. Vi promenerar i ca 30 minuter men har inte nått dit vattnet börjar. Vi hindras av fiskenät uppspända på pålar. Nätet är ca 1,80 högt. Men är näten för fiske, eller är det för något annat. Vi har svårt att se hur det skall fungera? En stor, stor yta är in-nätad, långt, långt ut från land. Vi undrar varför.

En skolklass besöker stranden med hänsyn till ett renhållningsprojekt. De lärs om hållbarhet och vikten av att inte skräpa ner. De får själva bidra med en stunds städning, som de själva inte verkar ta på så stort allvar. Deras plasthandskar har de sedan slängt i naturen. Ja, det tar tid att ändra beteenden.

Vi gick mellan 1-2 km rakt utåt i tidvattentiden. Vattnet var borta. Nätet var högt, så tidvattnet måste vara högre än så för att vattnet och fiskarna skall komma över näten. En låg bottenlutning som ändå ger resultat. Bottnen hade inte en skarp lutning. Den måste bara ha sakta, sänkts. Vi upplevde den som plan.

Ja, fiskenäten var fiskenät. När tidvattnet går in, kommer det att gå över näten. Fiskarna går ockå in, över näten. När tidvattnet går ut, stängs fisken inne. Den kan plockas i sanden. Inga båtar behövs. Snillrikt. Ja, det är roligt att se det annorlunda.

Idag såg vi två fina cykeltransporter med minst 10 meter långa bamburör. Den ena svängde över vägen med sitt lass som stack ut ordentligt. Den andre höll på att "lasta" några bamburör på en cykel utan flak, alltså på en vanlig cykel. Ingen röd flagga fram eller bak, även om lasten sticker ut många meter åt båda håll.

1752 km cyklade.

Inga kommentarer: