lördag 2 mars 2013

28 februari 2013. Torsdag. Chandipur – Baleshwar - Jaleshwar (Orissa).

28 februari 2013. Torsdag. Chandipur – Baleshwar - Jaleshwar (Orissa).

En riktigt stor kackerlacka sprang över golvet inatt. Usch, ja – de är ruskigt äckliga.

Kl 0625. Vi går ner till stranden. Morgonen är kall. Tjocktröja på. Ja, det är riktigt kallt. Vattnet är borta, flera kilometrar bort. Det går ut två gånger per dygn och kommer in igen. Nu är det ute och igår em var det ute. Inne har det varit däremellan och tyvärr missade vi den synen. En fiskarman promenerar ut till näten. Flera kvinnor samlar små snäckskap i strandkanten, sanden silas bort och snäckorna samlas i säckar. De används kanske i djurfoder i Indien eller i ett annat land längre bort.

Vi möter några muslimska män som varnar oss för vissa platser i Orissa (som vi inte snappade vilka de var). Vi riskerar kidnappning och rån. Vi tror att det är platser som ligger längre västerut i delstaten (jag läste om det innan vi åkte hit).

Kl 0712. Avfärd. En fantastisk frukost med friterade mini-poori, grönsaksröra och friterade grönsaker serverade på fat gjorda av tre blad, ihopsatta med små, små pinnar. Vi trampar iväg i nordlig riktning efter kusten, men får vända när vägen tar slut.

Kl 0819. 7 km. Tillbaka på ruta ett. Nu drar vi västerut mot den stora staden igen, för att sen igen kunna komma norrut.

Kl 0836. 10 km. Ett långt lass bamburör på en cykel. Det är en fin syn. Det är så långt att jag har svårt att få in det på bild. Kanske Leif lyckas bättre.

Kl 0948. 23 km. Kaffe i Baleshwar. Den "röda nöten" är som vårt snus eller tobak. Den läggs med smaksättning av olika typer i ett grönt blad och tuggas. Och den ger de röda tänderna. Nej, det kan inte vara nyttigt.

Kl 1032. 29 km. En lokal företeelse i landskapet är höga skorstenar. De står i anslutning till tegeltillverkningen. Ja, vi får bekräftat att de har ugnar och att skorstenen härrör från tegelbränningen. Det är en mordernare tillverkningsprocess än den vi sett tidigare. Vi ser här ganska många av dessa skorstenar.

En man ser oss och vänder på vägen för att tala med oss. Han blir mycket intresserad när han hör om vårt äventyr och var vi är ifrån. Han har just ansökt om att få studera på KTH i Sthlm eller på en högskola i Holland. Han skänker oss en fantastisk vägkarta, eftersom vår går mot sitt slut och han gärna vill göra något för oss. Vi går ju mot slutet av vår tid i Orissa och närmas oss delstaten West Bengal (där vi inte hade någon särskild delstatskarta). Nu har vi en vägkarta som täcker hela Indien.

Kl 1200. 44 km. Lunch. Thali/meal (70 rupier).

Kl 1339. 61 km. Ja, nästa gång vi hör talas om någon som åker på fel sida på en motorväg hemma i Sverige kommer vi nog att tro att det är en indier. Här kan man hela tiden möta någon som åker på fel sida, kommer in från en sidoväg utan att titta sig för eller annat "tok". Det ser ibland helt tokfarligt och vansinnigt ut – men är vanligt och ingår i trafikbilden.

Kl 1503. 77 km. Jaleshwar.

Kl 1527. Incheckade på Hotell Subarnarekha, Jaleshwar (600 rupier).

All denna plast. Företagen borde betala för att få flaskorna i retur för återvinning istället för att de skall hamna i naturen. Det skulle också ge fattigfolket (de finns det många av, särskilt i storstäderna) möjlighet att tjäna pengar och leva mer drägligt. Det är oändligt mycket plats i naturen här och i världens alla hav. Det är verkligen tid att förändra människornas synsätt om vår jord och vår natur.

Middag. Masala Dosa & vatten (75 rupier). Internet (20 rupier/timme).

Ja, flygplatsen ligger nord-ost om Kolkata. Netaji Subhas Chandra International. Vi skall nog hitta dit. Vi har den utmärkt på vår karta. Vi tackar för alla tips och råd, vägvisningar, kartfunderingar, mm.


Inga kommentarer: