onsdag 13 mars 2013

UN Women Sverige

UN Women. Margareta Winberg talar om kvinnorna som våldtagits i konfliktområden i Kongo. Hon talar om skälen till varför de våldtas och hon talar om skadorna förövarna åstadkommer. Det gör ont att höra orden och jag vill inte lyssna. Jag vill inte höra att denna fasa pågår i världen, på detta utvecklade 2000-tal. Men, faktum är att vi måste lyssna - eftersom det förekommer. Det förekommer dessutom i hög utsträckning och inte som ett enstaka misstag. Orden gör fruktansvärt ont, men kan ändå inte få oss att förstå den fasa de utsatta kvinnorna känner för det de utsatts och utsätts för. För detta går det inte att sätta sig in i. Vi måste se till att dessa fasor får ett slut.


Margareta Winberg berättar vidare om UN Women och deras viktiga uppdrag. UN Women är ett organ för kvinnors mänskliga rättigheter. Deras uppdrag är; 1) att sprida kunskap om Kvinnokonventionen, 2) implementera Kvinnokonventionen, 3) samla in pengar till något av de program UN Women har i världen och 4) sprida ordet om sig själva, vilket t ex görs genom att starta lokalavdelningar landet runt.

Har du läst Kvinnokonventionen? Om inte, varför inte göra det? Du hittar den via länken här nedan.

Ja, föreningen behövs. Helt utan tvekan. Tragiskt nog. För visst är det väl ändå självklart, att alla människor har samma rättigheter, oavsett vad?

UN Women är en av organisationerna som "äger" Operation 1325. De båda är viktiga aktörer för kvinnors väl, liksom för fred och säkerhet, världen över. Titta in hos båda dessa organisationer, och begrunda hur du kan bidra till deras utveckling och väl. Till gagn för världens väl.

A..


 Länkar & sånt;  
Intressant.  Bloggkartan NorrtäljeNyligen.se.  Knuff bloggar.  Knuff om  - mänskliga rättigheterfred - ickevåld  - operation 1325  . Bloggare om  kvinnorörelser - ickevåd -   världsfred..  Artiklar om 1325;*SvD nov 2012,* SvD 29 nov 2012,* SvD 8 jan 2013, *SvD 9 jan 2013, *Svd 11 jan 2013.

Inga kommentarer: