torsdag 28 februari 2013

26 februari 2013. Bhadrak - Baleshwar.

26 februari 2013. Tisdag. Bhadrak – Baleshwar.

Kl 0640. Längs stadens huvudgata står tommar bord längs husväggarna. Här var det fullt med varor igår. Allt plockas in på kvällen och fram på morgonen, både i butiker och på alla de små borden runt om i staden. Vi hittar ett öppet frukostsnabbkök och äter de friterade små bollarna med ärt- och potatisröra. Gott och behövligt.

Grönsaksgrossisterna står vi marknaden och korsningen intill har full rulljans. Staden för övrigt börjar sakta vakna.

Kaffe (15 rupier). Tevagnen producrar morgonte med mycket flinka fingrar. Det görs och dricks i en rasslande fart.

Kl 0940. 12 km. Det ligger högar på de skördade risfälten som er ut som ljus finsand. Vi blir konfunderade och undrar vad det är, och varför. Det visar sig vara aska från någon närliggande risbränning. Kanske är det från tegelbränning eller något annat där ris används som värmealstrare i någon form.

Kl 1000. 15 km. Sabrang. Rätt riktning än så längt. Farten är väldigt låg. Vi åker på dammiga grusvägar. Strax intill ligger ofta platta koblajor på tork, att elda med i någons kök vid ett senare tillfälle.

Kl 1045. 21 km. Mat (22 rupier) i en liten by med hjälp av en medhjälpare funnen i en korsning. Ibland finns det finfina guider och detta var en sådan. Man blir särskilt glad av nyfikenheten som ger oss god vänlighet och rätt riktning eller rätt mat.

Kl 1146. 32 km. Den smala vägen rymmer mängder av cyklister. På ena sidan ser vi vattniga gröna risfält och på den andra torra och skördade. Det glädjer när de kan odla flera omgångar under säsongen. Jeeparna är överfyllda av passagerare och en hel del transporter sker med cykel.

Kl 1155. 33 km. Basudebpur. Hyfsat stor stad (vägknut( med några lodge. Nej, vi skall inte stanna här, men kanske återvänder ett annat år. Vem vet? Vi tar en kort chaipaus (10 rupier). Vi lotsas vidare av ungdomar som gärna pratar. De följer oss i 7-8 km, de vill fotografera oss och är väldigt glada för samtalet. Det är vi också.

Kl 1319. 46 km. Anantpur. En slingrig landväg gillas som cykelväg. Det är ljuvligt. Må vi aldrig mer behöva åka stor väg. Det är en lugn väg med ensliga små byar lite då och då. Ovanligt många cyklar mellan byarna.

Kl 1426. 58 km. Gopalpur. Ännu en liten lantlig by, som inte finns på vår karta.

Kl 1446. 62 km. Km efter km med torrt landskap. Torra, torra skördade risfält. Ja, det är stora och torra ytor. Några enstaka palmer och bananplantor vajar i vinden, som är lite motig men varm och skön.

Kl 1502. 65 km. Båtar i ett vattendrag. Människor lagar och viker fiskenät. Vi är en god bit ifrån kusten. Det finns inget vatten i vattendraget. Det ser lite märkligt ut. Sidorna på vattendraget är ändå våta, varför tidvattnet måste göra båtfärden möjlig under någon del av dygnet. Ja, det ser märkligt ut.

Kl 1633. 82 km. Balasore/Baleshwar. Ankomst till stor stads utkant. Nu skall vi "bara" hitta boende och mat.

Kl 1751. 87 km. Det tog sin lilla tid, men nu är vi incheckade på Hotel Chandraghaga (600 rupier). Formulär med två kopior och sex passkopior. Det är ändå svårt att le åt formulärbedrövelsen som ibland infinner sig, när man är väldigt trött. Att sedan också tampas med diskussionen om att ta upp cyklarna på rummet, kräver också en stor dos tålamod. Om vi inte tar upp dem är det alltid någon som pillar på dem, vilket riskerar att ha sönder dem. Därför skall de alltid med upp. Vilket inte alla hotellägare är fullt nöjda med.

Leif ser ut som ett smutsigt smalt streck. Han har nog tappat ganska många kilon. Idag har vi cyklat för långt i förhållande till matintaget. Tröttheten känns tydligt. Tur är ändå att vi ätit det vi har ätit, för hur skulle vi annars ha orkat fram?

Idag sade en 22-årig yngling att jag var vacker. Man tackar. Receptionskillen gjorde en besviken min när jag insåg att Leif var med. När han sedan hörde om vår ålder och bedrift svimmade han nästan.

Bhadrak – Sabrang – Basidebpur – Anantpur – Gopalpur – Baleshwar = 87 km. Slingrig lantväg = fin cykelväg, även om det tar avsevärt längre tid per cykelmil när vi cyklar på lantväg jmf med stor väg. Men, vi är ju här för att cykla – så inte gör det något. Lantväg är fint!

Vi äter middag i en tom restaurang på hotellet. Ja, det är ett regelbrott – men det var gott med en rejäl portion nudlar (som vi ändå tror var nylagade). Nudlar & vatten (193 rupier).

Många torra och skördade risfält, har vi passerat idag. En fin lantlig väg. En märklig syn med båtarna som strandat i ett vattenlöst slingrande vattendrag, där vattnet ändå måste finnas under någon del av dygnet. Vattendraget gick genom landskapet som en orm – och måste vara grävt. På kartan ser vi en lång nord-sydlig kanal (Orissa Coast Canal), som säkert har koppling till denna slingrande orm. Jag har också läst att tidvattnet är väldigt markant vid denna kuststräcka. Kanske påverkar detta båtarna i det vattentomma vattendraget.

De glada unga pojkarna som följde oss många km idag, var också ett roligt inslag i dagens aktiviteter. En av dem undrade om vi kunde ta med honom hem till Sverige och en annan tyckte att jag var vacker. Skoj, eller hur?

Jag glömde att sätta på mig solskyddsfaktor 25 imorse och är en smula röd i ansiktet. Tänk, att den fortfarande behövs. Solen är ganska onådigt, ändå. Även om den är ljuvligt skön (ja, visst är det varmt).

27 februari 2013. Onsdag. Baleshwar – Chandipur (Orissa). 24 km. Liten väg i ostlig riktning.
28 februari 2013. Torsdag. Chandipur – Baleshwar - Jaleshwar (Orissa). 87 km. (Stor väg från
Baleshwar).

A..

Inga kommentarer: