söndag 17 februari 2013

17 februari 2013. Söndag. Tekkali – Ichchapuram (Andhra Pradesh).

Natten har varit sådär. Dagens mål är Ichchapuram (stavas också Icchapuram eller Ichapuram), ca 8 mil norrut. Stor väg.

Frukost vid 7 vid ett snabbkök/köksvagn i en vägkorsning mitt i byn. En god och nylagade Poori och chai slank lätt ner (40 rupier).

Renhållningsfolket är igång med morgonstädningen. Det är en hel del grisar som (här och på andra ställen) är goda medhjälpare i renhållningsfunktionen. Både kor och grisar äter allt de kommer åt. Resten lämnas till den ordinarie städpersonalen.

Kl 0725. Avfärd.

Kl 0811. 10 km. Solrosor, ris och kryddor. Vi undrar hur och var kryddan växer, men tror att det odlas på risängarna när riset skördats. Det är det enda logiska eftersom det ligger där på tork. Morgonfukten känns tydligt, men lättar lite allteftersom solen bryter igenom morgonmolnen. Vackra solrosfält lyser mot oss, i väntan på solens ankomst.

KL 0848. 21 km. Ja, kryddorna växer i risfälten, kan vi nu konstatera när vi granskar fälten närmare. Låga, långa baljväxter syns i fälten. De skördas och torkas på plats i högar. Sedan bärs de hem (på huvudet i ett stort tygstycke, eller med ett ok över axlarna), åker på en oxkärra eller tröskas på en presenning på plats.

Kl 1006. 39 km. En lång lastbil kör förbi oss. Den har 7 traktorer på släpet. De står på tvären, tätt packade. De är bara surrade längs ner genom hålet i fälgen – och bara med rep.

Vägen kantas idag av många, många små odlingslotter. Det syns tydligt att det är många olika brukare på de många små lotterna.

Kl 1145. 62 km. Sompeta. Lunch = meals. Ett lass med ris och fyra röror och yogurt. De lassar som vanligt på tills man är klar och mätt. En bra dos mat slinker ner med våra kladdiga fingrar (80 rupier). Ett gott glas kaffe vardera ordnas lätt i kaffebutiken, strax intill (10 rupier).

Vi åker förbi flera "kokosrepsodlingar", dvs fabriker där de tar till vara alla delar av kokosnöten och en del gör de rep av.

Kl 1255. 70 km. Vi åker förbi en stor marknad för grönsaker. "Motorvägen" är nästan full av folk och strax bredvid finns mängder av grönsaksstånd. Någon nämner att det är "månadsmarknad". Oavsett vilken sort det är, blir jag glad av stora grönsaksmarknader. Och jag blir förundrad över att allt kan ske på den stora vägen.

81 km. Savaradevipeta. Vi fotograferar de stora figurerna utanför ett fint tempel och folksamlingen blir stor runt omkring Leif när han vaktar cyklarna. Strax blir vi inlotsade genom byn och besöker det lilla bytemplet också. Många samlas och vill bli fotograferade. De små barnen blir vettskrämda när föräldrarna för barnen för nära oss.


Kl 1422. 86 km. Incheckade Sri Laxmi Surya Lodge (300 rupier), Ichchapuram. Vårt träningsläger inför vår långcykling är nu avslutad och mer riktiga träningspass infinner sig – även om detta inte är avsett vare sig som ett träningsläger eller med träningspass. Farten har höjt och svetten lackar (Ja, det gör den ju ändå i denna värme). Det går helt lättare att cykla nu. Det rullar på, helt enkelt.


Vi letar frenetiskt innan vi hittar ett matställe för kvällen. Vi går gata upp och gata ner mängder av gånger. Till slut hittar vi ett snabbkök som serverar någon som påminner om Idly men är kokt i en mustig grönsakssoppa. Vi äter tre st vardera (40 rupier). Jag börjar svettas efter några tuggor. Det är varmt och kryddigt. Det är viktigt gott, men vi vet tyvärr inte vad rätten heter. Chai (8 rupier).

Vi köper kex och Coca-cola till efterrätt och slinker in på ett internetcafé (20 rupier/timme) nära vårt lodge. Ja, sådana finns i nästan varje stad där vi hittar boenden. De är lite skraltiga ibland och riktigt bra ibland. Vi lyckas ändå oftast göra det som tänkts.

I morgon byter vi delstat. Orissa. Vi har ny cyklat 1315 km (Chennai – Ichchapuram). Inte helt fy skam, eller hur?

A..


1 kommentar:

margareta börjesson sa...

Vilken resa ni gör - jag väntar med glädje på "mer sen"! Ha det gott i värmen - småsnöar här idag ...