fredag 15 februari 2013

13 februari 2013. Onsdag. Anakapalle – Chittivalasa (Andhra Pradesh, India).


Väckning 0454. Vi måste vara packade före kl 0600 idag, eftersom de stänger av strömmen 0600 – 0800. Det var ett bra lodge (= tak över huvudet för en trött Anette) och ett dåligt lodge (det vara bara lakanet som var rent. Toan var förskräcklig).

Vi spankulerar på stan en stund, tittar på när de sopar och sorterar soporna – i vänta på att något frukostställe skall vakna. Soptunnor töms ut och kvinnor sorterar skräpet. Det ser inte ut som en trevlig uppgift. Det hinner ljusna innan vi får frukost. Det är bara kaffeställena som är vakna innan ljuset kommer, men det är gott om folk ute. På trottoaren görs det ett storkok i gryningen – i jättestora grytor. Tomater, kök och annat skärs, sittandes på trottoarkanten. Grönsaker i stora lass.

Kl 0641. Ett öppet frukostställe hittas och vi beställer Onion Dosa. Det fylls på med en friterad rismjölsbulle (Bonda), vatten och kaffe (92 rupier).

Efter landsbygdsvägarna ser vi ofta små bås, kanske 1½ – 2 kvm. I dessa håller barberaren till. Det ryms en stol med lite svängrum, hans spegel och någon liten hylla. Det sitter ofta en kund i stolen, för rakning eller klippning. De har ofta öppet mycket tidigt på morgonen (& många rakar sig där).

Kl 0738. Påpackade. Iväg. Ett morgonrekord idag var sex personer på en moppe. En vuxen och fem smala tonåringar, sannolikt på väg till skolan.

Kl 0903. 17 km. Den väg vi tänkt oss som trafiklugn lantväg visar sig vara en övertrafikerad lastbilsled. Det blir dammigt, bullrigt och med många lastbilstutor på vår färd. Därtill får vi några uppförsbackar (eller motlut) att trampa i – och höga berg vid sidan om. Det är ändå förundrande att vi inte behöver tampas med så höga backar. Vi har i huvudsak haft platta vägar under hela vår resa.

Kl 1111. 38 km. Här finns många hus med palmbladstak. Taken går nästan ner till marken och används som bostadshus, kökshus, djurhus eller affärslokaler – var för sig. Flera har nät på nedersidan och används som hönshus. Det finns många varianter på samma tema. Det ter sig som ett bra skydd mot solen och regnet.

Kl 1206. 50 km. Matstopp. Biryani (ris med grönsaker), vatten och cola, te. För första gången på alla våra resor i Indien får vi fel mat. En tugga kyckling spottades raskt ut, kökspersonalen fick sig en redig utskällning av ägaren och vi fick en ny portion av rätt sorts mat. Ja, det är bäst att gå på helvegetariska restauranger, men ibland finns de inte tillgängliga. Dubbelkoll får bli trippelkoll i framtiden.

Kl 1446. 78 km. Detta höll på att sluta med ett magplask. Vårt tänkta mål – Bhimunipatnam – en omtalad strand där det uppgivits finnas många lodge – saknade helt boenden. Efter många frågor hittade vi en bröllopshall i nästa by. Lite flyt måste vi ju ändå få ha. Utan detta hade vi fått cykla långt och länge idag. Vi fick checka in om vi lovade att checka ut tidigt i morgon bitti. Vi bor nu i Chittivalasa, ca 5 km från Bhimunipatnam. Den tänkta vilodagen (i morgon) flög sin kos. Det får gå ändå.

Idag har vi sett en hel del höns/kycklinguppfödning. Ja, vi har sett det tidigare också. Därutöver har vi inte sett något specifikt större odlande under dagens färd. Ibland blir vi bestörta över djurhanteringen. En del kor har en tung pinne runt halsen, andra har bundits ihop i sina framben med ett kort rep, eller ett kort rep vid ett träd. Kyckling på väg för leverans hängs i fötterna, i stora knippen, på en moppe eller en liten lastbil.

På kvällskvisten blir det en Dosa & Porotha – kall med kall röra, kaffe (42 rupier). Bättre har vi ätit. Vi får festa på våra bananer som vi köpte tidigare idag (16 st – 30 rupier).Nåväl. Vi bor bra och vi mår bra. Vi hoppas att ingen pillar på cyklarna, som vi inte lyckades få med oss upp på rummet idag.

God Natt, säger vi ifrån en liten miniprick på kartan som visade sig vara en hyfsat stor stad – med ett lodge, som ingen visste fanns. Men som vi faktiskt hittade! Det var fint så, minsann. För övrigt skulle det vara gott med lax och potatis – i stället för de ständiga pannkakorna (!) med potatis eller lök i, eller ris på längden och tvären. Men, vi får gilla det läget ännu en tid. Ja, faktum är att det blir lite enahanda med maten när man måste äta på restaurang varje dag. Det blir svårt att variera.

Sri Laxmisrinavasa (lodge 500 rupier – fint rum i en bröllopshall. Har skall vara bröllop i morgon, så vi måste ut tidigt.) Chittivalasa.

A..

Inga kommentarer: