måndag 23 april 2012

Plan Sverige? Plan? Vad är vad och vad gör de?

Jag ser att Plan Sverige har verksamhet i Indien och beställer deras landrapport för Indien, för några år tillbaka.

Plan arbetar, enligt deras hemsida, t ex med att möjliggöra att 56 miljoner barn och deras familjer i 58 000 samhällen själva kan påverka och förbättra sin livssituation. De har över 8000 anställda i hela världen.

I 2008 års landrapport om Indien skrivs t ex om utbildning. Det är en viktiga fråga i ett land där utbildningsfokus är för lågt för att försörjningsbördan är för hög eller arbetsmarknaden för dålig för att klara hela befolkningens väl. Utbildning är oerhört viktigt, så det är glädjande att Plan arbetar med utbildningsfrågorna. Men, rapporten är generellt sett, oerhört tunn och intetsägande. De borde ha oerhört mycket mer att säga till de 4135 svenska faddrarna som då fanns. I rapporten skrivs också om en fröbank i delstaten Orissa som ger delägarna bättre odlingsförutsättningar och ett vattenprojekt i delstaten Andhra Pradesh som resulterat i en hållbar utbyggnad av vatten- och sanitetssystemet i byn Dubba Thanda. Båda dessa projekt låter som goda och viktiga projekt, men informationen känns oerhört tunn.

I 2009 års landrapport om Indien skrivs t ex om projekt som arbetar för att flickor och unga kvinnor skall nå samma status i samhället som pojkar. Den ger också en indikation kring att arbete sker kring hygienfrågor och brist på rent vatten i skolor. Rapporten ger mig ingen eller mycket lite information om hur Plan arbetar i projekten eller hur de överlåts till andra, vilka resultat som har åstadkommits och hur de tänker sig framtiden. Övergripande och tunt. Vatten, toalett och hygienfrågorna är oerhört viktiga i Indien. Säkerhet, utbildning, sjukdomar, mm - särskilt för flickor & kvinnor - påverkas oerhört av tillgång till rent vatten och ordentliga (& rena) toaletter. De måste tas på stort allvar. Med skyndsamhet. Det hade varit värdefullt att se en tydligare rapport kring dessa frågor.  

2010 års landrapport om Indien berättar om utbildning för att minska mödra- och barnadödlighet, om utbildning för möjlighet till ett bättre liv och om att leva ett normalt liv som hiv-positiv. Om detta hade jag gärna läst mer, men informationen tar slut innan den ens har skapat nyfikenhet. Samma sak gäller för 2011 års landrapport om Indien, som talar lite flyktigt om barns rätt till skydd.

På ingen av rapporterna finns någon uppgift om organisationens fullständiga namn och inte heller deras organisationsnummer. På rapporterna finns inte heller någon adress eller andra kontaktuppgifter. Vem står egentligen bakom dem?  

Minus, säger jag om den rapportering som Plan - eller vad de nu heter - har tillsänt mig rörande deras verksamhet i Indien. Jag hoppas verkligen att de driver sin verksamhet bättre än det sätt de rapporterar om den.

Plan International Sverige Insamlingsstiftelse är godkänd gåvomottagare av Skatteverket, för privatpersoner att kunna få skattereduktion vid gåvor. Om detta finner jag ingen information på Plans hemsida. Varför, undrar jag. - Är Plan, Plan Sverige och Plan International Sverige Insamlingsstiftelse kanske inte samma organisation?

Biståndsorganisationerna har viktiga roller att fylla. De spelar roll för många barn, kvinnor, män och familjer världen över och den spelar roll för världsutvecklingen och världsförbättringen. Men, eftersom mitt synsätt har förändrats kring bistånd och organisationernas sätt att arbeta, efter min tid i en biståndsorganisation och i en "välgörenhetsorganisation", så vill jag tydligare se vad de gör innan jag bidrar med pengar. Plan ger mig inte den informationen. De gör säkert väl för många, men jag lägger mitt bidrag till kvinnor, barn, män eller familjer i Indien på annat sätt.

Någon säger att 90-kontot ger en garanti för att medlen används rätt och att det är tryggheten som behövs. Det har jag lärt mig, genom åren med bistånd och välgörenhet, att det absolut inte är rätt. Det ger inte en garanti för att medlen används på en konstruktivt och väl avvägt sätt, som ger de resultat som vi vill ha.

A..

Länkar; * Plan Sverige. * Politometern om  Plan Sverige. * Läs även andra bloggares åsikter om - fadderbarn - faddrar - Indien  - vatten - toaletter * Politometern.Intressant. *  Bloggkartan Norrtälje. *  Nyligen.se. *  Blogger.com  *  Instruktörerna Plan Sverige. * 90-konto är ingen garanti. * Plans landrapport om Indien  2008 - 2009 - 2010 - 2011.  * Insamlingskontroll (som granskar 90-konton) är en ideell förening som drivs av några av arbetsmarknadens parter (SAF/Svenskt Näringsliv, SACO, TCO, LO och FAR).

2 kommentarer:

Plan Sverige sa...

Hej
Vad tråkigt att du inte tycker att våra landrapporter håller måttet. Vi jobbar kontinuerligt med läsarundersökningar för att slutprodukten skall vara lättförståelig och tillgänglig.

Plan är en internationell barnrättsorganisation som bedriver verksamhet i 50 programländer. Vårt arbete är möjligt med stöd från 20 givarländer. Två av dessa länder; Colombia och Indien, bedriver både insamling och utvecklingsarbete. Plan Sverige är en insamlande del av Plan International och vår huvuduppgift är att samla in pengar till Plans verksamhet i programländerna. Vårt fullständiga organisationsnamn är Plan International Sverige Insamlingsstiftelse, men vi marknadsför oss under den kortare versionen Plan Sverige. Vårt organisationsnummer är 802404-9150.

Enligt information ifrån en av våra kollegor på Fadderavdelningen efterfrågade du landrapporterna ifrån Indien de senaste åren och fick de då skickade till dig. I vanliga fall så skickas en landrapport ut per år och de har under åren skickats tillsammans med ett brev, där vårt namn, organisationsnummer och kontaktuppgifter framgår tydligt eller tillsammans med vår tidning som också innehåller samma information. Därför har vi inte funnit det nödvändigt att trycka den informationen även i landrapporterna då de skickas ut separat mycket sällan och då oftast till faddrar som råkat tappa bort rapporten och redan har våra uppgifter. 2008 års rapport har även våra kontaktuppgifter tryckt direkt på rapporten, men med hänvisning till ovan har vi inte ansett att detta behövts för senare rapporter. Men vi är självklart lyhörda och vill att vår kommunikation skall vara tydlig, med en tydlig avsändare.

Syftet med landrapporterna är att informera de faddrar, som har fadderbarn i det landet, om den övergripande verksamheten under föregående verksamhetsår. Vi vill att faddrarna på ett enkelt och lättillgängligt sätt ska kunna tillgodogöra sig denna information och därför är rapporterna förhållandevis korta och skrivna på ett lättläst och övergripande sätt. Rapporten som landrapporterna bygger på är beroende på land mellan 50-120 sidor lång och skriven på engelska, vilket vi vet att majoriteten av våra faddrar inte skulle ta sig tid att läsa. Vi har även gjort läsarundersökningar av landrapporterna för att få information om kvalitén och om något behöver förbättras. De senaste årens landrapporter har tagit hänsyn till dessa undersökningar och vi anser att dem fullgör sitt syfte.

Om man som fadder är mer intresserad av ett specifikt projekt eller vill veta mer om Plans verksamhet i ett land så går det jättebra att kontakta Fadderavdelningen. Vi kan skicka ut delar eller hela av den fullständiga engelska rapporten exempelvis om det skulle vara av intresse.

Landrapporten är bara en del av den information man får som barnfadder varje år. Som barnfadder får man även en årsrapport om sitt fadderbarn tillsammans med information om den utveckling som skett i de projekt som pågår specifikt i fadderbarnets område. Vi hoppas och tror att dessa två rapporter kompletterar varandra och ger faddern en bra bild över vad fadderbidragen används till. På Fadderavdelningen är vi mycket lyhörda för våra faddrars åsikter och om många klagomål på kvaliteten på ex. landrapporten kommer till oss så kommer detta att diskuteras omgående och förslag på förbättring diskuteras. Efter den senaste läsarundersökningen har vi fått några få kommentarer på landrapporterna och baserat på detta anser vi att de håller en god kvalitet och ger faddrarna den information de vill ha.

Hoppas detta är svar på dina funderingar! Återkom gärna till fadderavdelningen om du vill ha mer information.

Våra telefontider är 9-12 och 13-15 måndag till fredag, tel: 08-58 77 55 00, samt epost fadder@plansverige.org

Vänliga hälsningar,

//Richard Andersson, enhetschef fadder, Plan Sverige


PS. Under hösten gör vi en fadderresa till norra Indien, där vi besöker projekt och fadderbarn. Läs mer:
http://plansverige.org/F%C3%B6r%20Faddrar/Plans%20gruppresor/gruppresa-till-norra-indien-oktober-2012

Reflektioner Allteftersom sa...

Jag tackar för ert svar. Det som är läsvärt för någon, är det inte alltid för alla. Jag hade förväntat mig mer (av landrapporterna), men det är naturligtvis upp till varje organisation att själva välja vad/hur de vill kommunicera sitt budskap.

Lev väl - och återigen, tack för svar.

A..