söndag 2 mars 2014

Vi drog till Högbo bruk ...

Högbo bruk. Vandrarhemsboendet duger finfint till oss. Strax intill finns en liten fin kyrka. Den är vit och i trä, med en liten kyrkogård intill. Kyrkan är liten och fin, men stängd så jag kan inte begrunda den från insidan. Jag inser sen att jag inte kände på dörren om den var låst. En stängd kyrkdörr är nog en låst kyrkdörr i min tanke.

Nedanför genomfartsleden ligger kvarnen och golfbanan med sina 27 hål. Där ligger också bruket, det finfina hotellet, liksom en fin liten butik med färg, lukt & flärd. När man går vidare ner till den lilla sjön finner man ett fantastiskt aktivitetsområde för de som vill ha vandringskängor, springskor, skidor eller cykel med sig i sin aktivitetssyssla i naturen.

När vi begrundar fåglarna, som står i kanten vid den lilla dammen nära den lilla sjön konstaterar vi att det ser rätt obekvämt ut, sådär stående på ett ben och med huvudet inmulat i bakvridet läge. - Men jag antar att det ändå är bekvämt eller på annat vis lämpligt, eftersom de flesta står just så. Fina är de, i varje fall. Och rätt vana vid folk, eftersom några raskt kommer nära för att se om de kan få sig en kant bröd eller så.

Här finns MTB-spår i flera längder. Här finns löparspår från 15 km och neråt, ett rätt långt elljusspår och ett konstfruset skidspår på några kilometer. I det konstfrusna spåret ligger snön ännu kvar, trots att allt det vita runtomkring är helt borta. Några spridda skidåkare nyttjar spåret idag. Tidigare har det varit en välbesökt plats för de som tränat inför Vasaloppet och dess tidigare Öppna spår. Varv på varv, runt runt, i ett snösäkert spår som legat sedan slutet av november. Det är imponerande att se vad som byggts för orten. Det drar folk från när och fjärran och skapar mervärden för bygden runt omkring. Vandrarhemmet har varit fullbokat de flesta helgerna innan Vasaloppsveckan dragit igång. Alla behöver öva, i detta snöbristiga land. Att bygga snösäkra spår är onekligen en perfekt drag, förutsatt att det förgrymmade regnet håller sig på håll. Regnet tär hårt på snön, hårdare än sol och värme. Snön kan hållas i schack med kyla underifrån, men mot regnet finns ingen råd.

Ja, vid Högbo bruk finns bra träningsmöjligheter - för vandring eller löpning i fina terrängspår eller vandringsspår, för cykel (mtb) eller för skidor (på platten). Säkert går det här att åka skridskor på sjön i vintertid och paddla i sommartid. Nu ligger dock bara gråmulen sprödis kvar, så sjön ter sig just nu inte lämplig för någon aktivitet alls. Men kanske räcker det ändå med det som finns i området just nu, när det är möjligt att vandra, springa eller cykla på barmark eller åka skidor på snö samtidigt i ett och samma område. Ja, inte riktigt i samma spår, men ändå tätt intill. I ett för övrigt helt snöfritt landskap, finns ändå möjlighet att skida varv på varv. Ja, man förundras när man ser vad de gjort.

Om man får för sig att springa i spåret strax intill vill jag bara meddela att spåret kan visa sig vara rätt backigt - precis då när man tror att man bara har slutspurten kvar vrider sig spåret som en blixt tvärs och kors uppför de brantaste partier det bara kan hitta i trakten. Och som det inte var nog, så upprepades detta igen och igen. På´t igen, är det bara att tänka. - För är man här för att träna, så är man ju här för att träna.

Strax intill dessa fina stubbar finns en
utställning som berättar om all den tid det tar
att göra en kolmila från start till mål.
Man baxnar & förundras, när man begrundar.
En liten bit in från spåret skymtar en jättehög med snö. Det visar sig vara förberedelsen för kommande vinters skidspår. Konstsnön ligger redan samlad, lagrad tillsammans med sågspån - och den kommer att klara vår, sommar och höst, innan det är dags att lägga den i spåret igen för det kommande årets skidturer i pay-and-ski-anläggningen vid Högbo bruk.

Ja, du. Vid Högbo bruk finns t ex;
Golfbana. Kanoter. Skidåkning. Vandringsled. Löpar- & MTB-spår i terräng. Fik. Bastu. Kiosk. Kolarmilarutställning. Vandrarhem. Ett finfint hotell. En vacker liten kyrka. En sportbutik. En "doft-design-butik". En språkstudio. Och ett växthus. Med mera.

Hit kan vi åka igen. Med skidor, cykel eller springskor i bagaget.

A..Högbo bruks ägarlista (Högbo bruks hemsida)
Gävledraget om Lundeberg (samtal med Knut Lundeberg)
Gävleborgs län (Wikipedia)
Sandvikens kommun (Wikipedia)
Högbo socken (Wikipedia)
Högbo bruk (Sandvikens kommuns sida)
Sveriges landskap (Wikipedia)

Inga kommentarer: